В Україні скоротилося число охочих виходити на протест. СОЦІОЛОГІЯ

 

Частка українців, які готові брати участь в акціях протесту, скоротилася з 49% у грудні 2016 року до 40% – у грудні 2017-го.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Згідно з дослідженням, порівняно з попередніми роками рівень готовності до участі в акціях соціального протесту спочатку зріс із 43% у грудні 2014 року до 49% – у грудні 2016-го, а потім знизився до 40% у грудні 2017 року.

Водночас зросла частка тих, хто стверджує, що не готовий брати участь у будь-яких акціях протесту: з 46% у 2016 році до 53% – у кінці 2017-го.

Рівень готовності до участі в акціях протесту найнижчий у Західній Україні – 35%.

В Центральному та Південному регіонах 50% респондентів сказали, що не готові до участі в акціях протесту, в Східному регіоні ця частка складає 57%, а в Західному – 59%.

“Щодо регіональних відмінностей по окремим видам акцій протесту, то мешканці Західного регіону значно менше, ніж інші, готові брати участь у виборчій кампанії (20%), мешканці Південного регіону значно частіше, ніж інші, готові брати участь у зборі підписів під колективними відозвами (23%), а жителі Центрального регіону менше готові до участі в страйках (1%) порівняно з мешканцями Західного та Південного регіонів (однаково 4%)“, – зазначили в КМІС.

У дослідженні зазначається, що до участі в акціях протесту більше готові чоловіки ніж жінки (43% проти 38%).

Також спостерігається закономірність : чим вищий рівень освіти, тим вищий рівень готовності до участі в акціях протесту.

Крім того, опитування показало, що представники середнього віку виявили значно вищу готовність брати участь у зборі підписів та страйках порівняно зі старшими людьми.

Дослідження проводилося методом особистого інтерв’ю – було опитано 2039 респондентів віком від 18 років, що мешкають у 110 населених пунктах усіх областей України, крім окупованого Криму.
У Луганській та Донецькій областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюються Україною.
Статистична похибка вибірки не перевищує 3,3%.

Читайте також:
Лідери довіри українців – волонтери і ЗСУ. “Патрулька” втрачає підтримку.
СОЦІОЛОГІЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна