Пожежа в ТРЦ російського Кемерова: 64 жертви, багато дітей. ФОТО, ВІДЕО

оновлено об 11:50

Станом на 15:30 за місцевим часом м. Кемерово, РФ (11:30 за Києвом) у понеділок офіційно підтверджена кількість підтверджених жертв пожежі в ТРЦ “Зимова вишня” досягла 64 осіб.

Як передає “Новинарня“, про це повідомила російська агенція РІА “Новости”.

“64 – це остаточна цифра”, – сказав журналістам очільник МНС РФ Володимир Пучков. Інформацію підтвердили в СК.

Тіла шести з них залишаються під завалами, зазначив міністр.

Станом на 8:00 він повідомляв про 48 загиблих і 16 зниклих безвісти.

За даними ЗМІ, на місці пожежі в Кемерові залишаються окремі осередки тління, почався розбір завалів.

Серед загиблих і зниклих безвісти – за різними даними, 9 чи більше дітей.

Пожежа в 4-поверховому торговому центрі “Зимова вишня” в місті Кемерово (регіон Кузбас, південь Західного Сибіру) спалахнула в неділю, 25 березня. 
Інформація про загоряння надійшла близько 18:00 за місцевим часом (14:00 за Москвою і Києвом). Очевидці розповіли, що загоряння почалося на четвертому поверсі, де розташований контактний зоопарк. Під час пожежі в будівлі впав дах і перекриття між поверхами, зокрема обвалилися приміщення двох кінотеатрів.
Місцева влада спочатку не підтверджувала факт пожежі зі значною кількістю жертв.

У справі про пожежу наразі затримані чотири особи, зокрема гендиректор комплексу “Зимова вишня” Надія Судденок (обиралася депутатом Топкінського району Кемеровської області від “Єдиної Росії”).

Про причини пожежі говорити поки передчасно, заявив глава МНС РФ Пучков.
Він поставив завдання до 18:00 за місцевим часом понеділка завершити перший етап пошуково-рятувальних робіт на місці пожежі.

Група загиблих дітей приїхали в місто Кемерово з учителькою відзначити початок весняних канікул, повідомили РІА “Новости” в школі №1 смт Трещовський Кемеровської області.

Фото РІА Новости

Серед загиблих під час пожежі в ТЦ “Зимова вишня” виявилася також 11-річна родичка губернатора Кемеровської області Амана Тулєєва. Про це повідомили в прес-службі регіональної адміністрації.

Повідомляється, що, за рішенням Тулєєва, влада Кузбасу виділять по мільйону рублів сім’ї кожної жертви пожежі.

Телеканал НТВ опублікував відео, на якому дорослі чоловіки – ймовірно, відвідувачі ТЦ “Зимова вишня” – намагаються зламати двері і врятуватися з палаючого приміщення.

“Мужики, зараз точно задихнемося”, – коментує те, що відбувається автор відео.

ОНОВЛЕНО. У справі про пожежу триває слідство, вже допитані близько 60 осіб.

Директор актівіті-парку, розташованого на четвертому поверсі торгового центру, Юлія Богданова вважає, що пожежа – це “стовідсотковий підпал”.

Аніматор на ім’я Євген на допиті він дав свідчення про те, що бачив підлітків, які нібито підпалили поролон в ігровій кімнаті.

За іншою версією, причиною пожежі могли стати свічки, які запалили під час дитячого свята.

Охоронець торгового центру розповів, як рятував дітей. Про це повідомляє Telegram-канал Mash.

“Я проходив ігрову зону десь за п’ять хвилин до пожежі. У цей момент аніматори та гості готували столики. Там щось святкували. Були точно свічки, я пам’ятаю. Я відійшов подалі, до гоночної ігрової зони. Я пішов розбиратися з підлітками, які гралися, не заплативши”, – згадує він.

За словами чоловіка, він зібрав цих десятьох хлопців і дівчат і вигнав їх на вулицю. Щойно вони вийшли, охоронець побачив, що звідкись іде дим. Почалася сильна паніка, але не спрацювала пожежна сигналізація, натомість ліфти працювали.

“Води не було, сигналізації не було. Нещодавно до нас приїжджали, все перевіряли. Я знаю, ліфти повинні відключитися. Але вони працювали, отже, все зламалося. Всі кричали і тікали”, – зазначив охоронець.

“Тоді я пішов рятувати дітей. Я просто їх хапав і тягав. Не знаю, скільки. Десять п’ятнадцять, просто бігав, поки було чим дихати”, – додав чоловік.

Пожежу в кемеровському ТЦ порівнюють із трагедією в клубі “Хромая лошадь” в місті Перм 5 грудня 2009 року. Тоді через необережне поводження з піротехнікою та порушення будівельних норм загинули 156 осіб, понад 100 – отримали травми.

Загалом кемеровська пожежа за останні півстоліття – друга в Росії за кількістю жертв серед семи найбільших поряд із пожежами в готелі “Росія” в Москві 1977 року (42 жертви), в самарському УВС 1999 року (57 жертв), в гуртожитку РУДН у Москві 2003 року (44 жертви), в будинку для літніх людей в станиці Камишевська в Краснодарському краї 2007 року (63 жертви), в клубі “Хромая лошадь” у Пермі 2009 року (156 жертв) та у психоневрологічному інтернаті в селі Лука Новгородської області 2013 року (37 жертв).

Читайте також:
Пожежа в наркологічному центрі в Баку: щонайменше 25 загиблих

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна