“Нова пошта”: чому були обшуки, що прокуратура знайшла і чим це закінчиться

 

За результатами масштабних обшуків 16 березня у відділеннях “Нової пошти” ніяких порушень не знайдено, лише у відділенні №1 “Нова пошта” (Харків) правоохоронці вилучили кошти в компанії “Пост Фінанс”.

Про це повідомила прес-служба компанії.

ТОВ “Нова пошта” заперечує інформацію прес-секретаря ГПУ Лариси Сарган про те, що вилучені в спорідненій з ним компанії готівкові кошти були необліковані.

“Інформація, розповсюджена прес-секретарем генерального прокурора щодо вилучення якихось коштів, які начебто не були обліковані та не оприбутковані в касі та в бухгалтерських документах, не відповідає дійсності”, – заявили у прес-службі в суботу, 17 березня.

У компанії зазначили, що 16 березня силовиками були проведені обшуки в 42 касах в шести відділеннях у п’яти містах України: Дніпрі, Одесі, Харкові, Полтаві та Львові.

В “НП” стверджують, що ці кошти оприбуткованi вiдповiдно до законодавства.

“Вилучена готівка є коштами клiєнта, який не встиг отримати грошовий переказ. Вилучення цих коштів суперечить діючій процедурі. Компанія не згодна з такими діями і буде їх оскаржувати”, – заявили в “Новій пошті”.

Також увечері 17 березня “Нова пошта” заявила про періодичне виникнення Ddos-атак на її потужності, але вони не впливають на роботу відділень і мережі.

Компанія працює в штатному режимі, ведеться розслідування ситуації та детальний аналіз.

Раніше в Генеральній прокуратурі заявили, нібито посадові особи групи споріднених компаній “Нової пошти” використовували злочинну схему, що призводило до несплати податків в особливо великих розмірах.
Про це повідомила речниця генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган.

“За даними ДФС та за матеріалами кримінального провадження, посадові особи групи споріднених компаній використовували злочинну схему, спрямовану на надання послуг з переводу в готівку безготівкових коштів та з мінімізації податкових зобов’язань підприємств-клієнтів шляхом формування фіктивного податкового кредиту з проведенням безтоварних операцій з використанням підроблених документів підприємств з ознаками фіктивності, що призводило до несплати податків в особливо великих розмірах”, – написала вона у “Фейсбуці”.

Сарган заявила, що Юрій Луценко взяв під особистий контроль розслідування кримінального провадження за фактами зловживання службовим становищем посадовими особами ТОВ “Нова пошта” та інших споріднених підприємств за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364, ч.3 ст.212 КК України.

Речниця додала, що наступного тижня генеральний прокурор заслухає матеріали провадження в присутності адвокатів представників ТОВ “Нова пошта”.

“Якщо доказів порушення законодавства з боку посадових осіб ТОВ “Нова пошта” не буде здобуто, кримінальне провадження буде закрито”, – підсумувала Сарган.

Як стало відомо “Новинарні“, провадження в цій справі було відкрито ще в листопаді 2017 року. Імовірно, йдеться про “оптимізацію” оподаткування через ФОПи.

Увечері в суботу Лариса Сарган заявила, що після обшуків в офісних та складських приміщеннях “Нової пошти” та споріднених з нею підприємств повідомлення про підозру не складалися та запобіжні заходи не обиралися.

“За результатами проведених обшуків виявлено та вилучено документи щодо фінансово-господарської діяльності ТОВ “Нова пошта” і зазначених вище підприємств та готівкові грошові кошти, які не обліковані та не оприбутковані в касі та в бухгалтерських документах”, – повідомила вона.

Тим часом соцмережі коментують обшуки в “НП” як атаку силовиків на прогресивний, соціально відповідальний бізнес:

“Нова пошта” заснована в 2001 році як оператор з експрес-доставки, який надає послуги доставки документів, посилок і вантажів по Україні.
Крім підприємства “Нова пошта”, до групи компаній експрес-доставки входять “Нова поштаінтернешнл” (послуга міжнародної доставки, представництва в інших країнах), “Нова пошталогістік” (послуга виконання замовлення для корпоративних клієнтів) і “Пост Фінанс”, яка під брендом Forpost надає послугу грошових переказів у відділеннях “Нової пошти”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна