Головний український телеканал транслював карту України без Криму

 

Телеканал “UA: Перший” – суспільний мовник – показав карту України без Криму.

Це трапилося ввечері в п’ятницю, 16 березня, та спричинило обурення багатьох глядачів.

Прес-служба телеканалу оперативно відреагувала на сигнали, вибачившись перед глядачами та надавши пояснення.

“Сьогодні, 16 березня, у вечірньому випуску новин на “UA: Перший” у прямому ефірі трапилась технічна помилка, внаслідок якої глядачі 27 секунд бачили карту України з помилками. Зокрема, на карті не були відображені назви областей і міст, а також показана територія без півострову Крим”, – йдеться в повідомленні на сайті каналу.

На телеканалі пояснили, що картинка з картою України для синоптичного прогнозу складається з кількох десятків елементів, які накладаються один на одний шарами в спеціальній програмі для редагування графіки (Adobe After Effects).
“Кожен напис, кожен колір, кожне зображення можна зробити видимим, поставивши відповідну відмітку у програмі”, – зазначили в прес-службі.

“Коли дизайнер новин робив графіку для прогнозу погоди, він працював з єдиним шаблоном, який використовується для візуалізації всіх подій. Помилково, вимикаючи непотрібні для цієї новини елементи, дизайнер вимкнув й кілька потрібних шарів: зображення Криму й назви всіх областей”, – зазначили на телеканалі.

Оскільки цей слайд готувався вже під час прямого ефіру новин, у випускового режисера не було змоги його перевірити.
“Відтак глядачі побачили такі критичні й дуже грубі помилки”, – визнали на каналі “UA: Перший”.

Нагадаємо, раніше карта України без Криму фігурувала на сценах святкувань, влаштованих місцевою владою, у Сторожинці Чернівецької області (тоді СБУ порушувала справу) та в Броварах на Київщині.

Читайте також:
На фестивалі в Казахстані прибрали карту України без Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.