“Укрінмаш” не зміг відібрати в росіян контракт на ремонт болгарських МіГів

 

Болгарія обрала російську авіабудівну корпорацію “МіГ” для проведення капітального ремонту 15 радянських винищувачів МіГ-29 до 2022 року.

Про це йдеться в документах міністерства оборони Болгарії, повідомляє Reuters.

Болгарія, яка є членом Європейського Союзу та НАТО, вважає, що тільки російська компанія здатна якісно відремонтувати МіГ-29, поставлені ще за часів Радянского Союзу. Тому Болгарія не запрошувала інших учасників угоди.

Міністерство оборони Болгарії планувало підписати чотирирічний контракт на 81,3 млн. левів (51,45 млн. доларів) з групою “МіГ”, але відклало підписання після скарги української компанії “Укрінмаш”.
Болгарська антимонопольна комісія пізніше відхилила звернення України, і 6 березня спеціальна комісія Міноборони затвердила пропозицію росіян.

Міноборони РБ пояснювало, що обрало процедуру прямих переговорів з концерном “МіГ”, тому що тільки російська компанія має ліцензію, виробляє оригінальні запчастини та має можливість ремонту МіГ-29.

Софія заявила про необхідність продовжувати експлуатувати радянські літаки після оголошення планів купити вісім нових винищувачів у однієї з країн-членів НАТО.

Як повідомляла “Новинарня“, спочатку шість болгарських винищувачів повинна була ремонтувати Польща. Вартість робіт за укладеним у 2015 році контрактом оцінювалася в $1,2 млн. за один літак. Однак військова прокуратура Болгарії вважала, що угода  завдає шкоди державній казні і висунула обвинувачення у зловживанні службовим становищем очільнику МО Ніколаю Ненчеву.

У лютому 2017 року влада Болгарії підписала контракти на ремонт цих винищувачів з російською літакобудівною корпорацією “МіГ”.
У грудні умови договору були уточнені: за $49,3 млн російська сторона повинна була відремонтувати вже 15 винищувачів – 12 одномісних Міг-29А і три навчально-бойових Міг-29УБ. Середня вартість ремонту одного винищувача по цій угоді, таким чином, склала б $3,3 млн.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна