МЗС пропонує призупинити або розірвати Договір про дружбу з РФ

 

Міністерство закордонних справ України підготувало різні пропозиції щодо Договору про дружбу, співробітництво і партнерство України з Росією, серед яких передбачається можливе призупинення договору частково або повністю.

Як передає “Новинарня“, про це повідомляє “УНІАН”.

Зовнішньополітичне відомство підготувало декілька варіантів щодо цього договору.

“МЗС підготувало низку пропозицій і аналіз щодо можливого призупинення самого Договору, або частково, або повністю. Це дозволяється міжнародним правом і самим договором. Тобто можна призупинити повністю або частково, або його денонсація. Тобто декілька варіантів”, – заявила речник МЗС Мар’яна Беца.

Вона додала, що цим переліком можливі варіанти не вичерпуються.
“Ми не прийняли якогось остаточного рішення, бо остаточне рішення приймає президент. Це договір від імені України”, – підкреслила дипломат.

За її словами, що МЗС працює над можливими опціями щодо цього договору та “здійснює подальший аналіз”.

Окремо, говорячи про Співдружність Незалежних Держав, дипломат нагадала, що Україна не є членом цієї організації, бо не ратифікувала статут СНД.
Вона сказала, що Україна “не бере участь зараз після агресії у засіданнях вищих органів СНД”. “І ми завжди виходили з того, що наша мета – це вихід з СНД. Це пострадянська модель, яка вичерпала себе. Але ми робимо інвентаризацію також договорів, які дня нас важливі. Вихід з СНД не означає автоматично вихід з багатосторонніх угод. Для нас важливі деякі угоди”, – зазначила Беца.

Також вона додала, що до цих угод відносяться угоди про соціальне і пенсійне забезпечення.

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Росією і Україною, який назвали «Великим договором», був підписаний президентами двох країн 31 травня 1997 року. Країни офіційно визнали кордони один одного і закріпили принципи стратегічного партнерства і поважання територіальної цілісності.

Після анексії Криму і початку бойових дій на Донбасі в Україні неодноразово звучали заклики розірвати цей договір через порушення Росією територіальної цілісності України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна