Рекс Тіллерсон звільнений із посади держсекретаря США

 

Рекс Тіллерсон звільнений із посади державного секретаря США.

Як передає “Новинарня“, про це повідомив президент Дональд Трамп у “Твіттері” у вівторок, 13 березня.

70-м главою Держдепу США стане Майк Помпео.

“Майк Помпео, директор ЦРУ, стане новим державним секретарем. Він робить фантастичну роботу. Дякую Рексові Тіллерсону за його службу”, – написав глава Білого дому.

За його словами, Центральне розвідувальне управління замість Помпео очолить Джина Геспел, вона стане першою жінкою на цій посаді. Наразі Геспел є заступницею директора ЦРУ.

Президент не пояснив причини кадрових перестановок.

Майк Помпео

Майкл Річард “Майк” Помпео (нар. 30 грудня 1963, Орандж, Каліфорнія) з 2011 року представляв штат Канзас у Палаті представників США.
У 1986 році він закінчив Військову академію США у Вест-Пойнті, служив в армії Сполучених Штатів з 1986 по 1991 рр. Працював як приватний підприємець, заснував компанію Thayer Aerospace. Отримавши ступінь доктора права у Гарвардському університеті у 1994 році, почав працювати у великій юридичній фірмі.
18 листопада 2016 року був обраний президентом Дональдом Трампом як директор ЦРУ.

Варто зазначити, що 1 грудня 2017 року Дональд Трамп називав фейком повідомлення в ЗМІ про те, що він планує звільнити державного секретаря Рекса Тіллерсона у найближчі тижні.

За день до цього, 30 листопада, газета The New York Times з посиланням на неназвані урядові джерела написала, що Білий дім планує змістити Тіллерсона з посади, а на його місце призначити директора ЦРУ Майка Помпео.
Пізніше подібні повідомлення опублікували агентства Associated Press і Reuters, а також низка інших новинних організацій.

На початку жовтня телеканал NBC повідомляв про те, що Тіллерсон планував піти у відставку через конфлікт із Трампом. Телеканал з посиланням на джерела стверджував, що голова Держдепартаменту нецензурно відгукнувся про президента після зустрічі в Пентагоні в липні.
Тіллерсон пізніше заперечив цю інформацію і підкреслив, що як і раніше “залишається прихильний президенту”, передає “Радіо Свобода”.

Рекс Тіллерсон очолював Державний департамент США з 1 лютого 2017 року. Він був 69-м главою Державного департаменту – зовнішньополітичного відомства США.

Це призначення називали дуже контраверсійним, адже раніше Тіллерсон обіймав посаду керівника нафтогазової корпорації Exxon Mobil. Протягом кількох десятиліть Тіллерсон домагався зняття заборони на експорт нафти з Сполучених Штатів та підтримки проектів з експорту скрапленого газу.
До введення санкцій проти Росії його компанія мала низку спільних проектів з російською корпорацією “Роснефть”, обмежувальні заходи принесли Exxon великі збитки.
ЗМІ з’ясували, що “Техаський Ті-Рекс” очолював спільний з Росією офшор.
У 2013 рік він отримав від президента Путіна російський орден Дружби.

13 грудня 2016 року Тіллерсон був представлений Дональдом Трампом на пост глави американської дипломатії.

Exxon Mobil неодноразово звинувачували в лобіюванні послаблення санкцій проти Росії.
Утім, як писала “Новинарня“, під час слухань у Сенаті Тіллерсон підтримав санкції проти РФ і так званий “закон Магнітського” і надалі провадив антиросійську політику, пов’язну зі збереженням та посиленням санкцій проти РФ.

Читайте також:
Майбутній держсекретар США, “симпатик Росії” Тіллерсон
висловився за надання Україні летальної зброї

Фірма номінанта на пост глави Держдепу США Тіллерсона лобіювала в Сенаті блокування STAND for Ukraine Act, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна