У Чернігові за обвинуваченням у шпигунстві постав перед судом білорус Юрій Політика

 

У Чернігові почалися попередні судові засідання у справі 33-річного громадянина Білорусі Юрія Політику, якого обвинувачують у шпигунстві.

За версією української прокуратури, Юрій Політика намагався вивезти в своєму смартфоні аерозйомку зони АТО. До неї додавалася секретна карта наступальної операції “Шторм”, яку Збройні сили України планували на початку липня 2017 року, між Маріуполем і Новоазовськом.

Як повідомляє “Українська правда”, такі дані білорус нібито отримав, коли брав участь у діяльності чернігівського громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону “Сєвєр”.

Спецслужби “вели” Політику кілька місяців і затримали 16 червня 2017 року. За інтерес до секретних даних йому загрожує від 8 до 15 років в’язниці.

Сам мінчанин називає це “підставою” і провокацією, всі звинувачення на свою адресу відкидає.
“Я повністю заперечую свою провину. Нічого з того, що мені приписують, не було. Я – не шпигун! Ні на кого не працював – ні на Білорусь, ні на Росію. У них є тільки одні припущення – то я працював на КДБ Білорусі, то на ФСБ Росії. Вони самі не впевнені точно”, – розповів Юрій Політика журналістам.

Білорус також заявляє, що свідчення з нього після затримання нібито вибивали силою – вивозили в ліс, погрожували зброєю.

В СБУ ці заяви відкидають.

У СІЗО Політика сидить уже більше восьми місяців. Наступне засідання призначено на 27 березня.

Як зазначає “УП”, процес над Юрієм Політикою важливий в контексті подій, що сталися після його затримання: так, 24 серпня 2017 року в Білорусі зник українець Павло Гриб, якого, як виявилося пізніше, викрали спецслужби Росії та звинуватили в підготовці теракту на шкільній лінійці в Сочі, і він продовжує перебувати під вартою.
Через чотири місяці після арешту Політики, в листопаді, український 
журналіст Павло Шаройко був затриманий КДБ Білорусі і також звинувачений у шпигунстві. Слідом за арештом Шаройка Білорусь оголосила персоною нон грата співробітника українського посольства Ігоря Скворцова.
Суд над Шаройком почався практично синхронно із засіданнями в Чернігівському райсуді у справі Політики.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна