Facebook стрімко втрачає прихильників і молоду аудиторію в усьому світі, – дослідження

 

Найпопулярніша в світі соцмережа Facebook стрімко втрачає прихильників і молоду аудиторію.
Ця тенденція торкнулася також і України, де найбільш просунуті користувачі відмовляються від своїх Facebook-акаунтів і йдуть у інші соцмережі, або у месенджери, йдеться в матеріалі тижневика «Новое время».

Зазначається, що останні два роки були для дітища Марка Цукерберга не найпростішими: на соцмережу навалився шквал критики, а динамічне зростання змінилося стагнацією. Молодь у розвинених країнах, як стверджується, все частіше відмовляється від Facebook на користь більш сучасних майданчиків на зразок Instagram або месенджерів, таких як WhatsApp і Snapchat – за останні два роки вони приросли за кількістю користувачів у два-три рази.

Зростання Facebook на світовому ринку сповільнилося. Незважаючи на те, що соцмережа з аудиторією 2,1 млрд. користувачів залишається планетарним лідером серед аналогів та інших майданчиків для спілкування, з 2013-го вона росте лише на 14 % на рік. І то, в основному, за рахунок ринків, що розвиваються — Азії, Африки та Латинської Америки. У Європі зростання практично припинилось, а у США і Канаді в кінці минулого року вперше намітилося падіння — у четвертому кварталі 2017-го FB втратив приблизно 1 млн. північноамериканських юзерів.

Альтернативні Facebook майданчики, тим часом, динамічно ростуть. Порівняно з 2015-му Instagram виріс на 100 %, Snapchat — на 138 %, Telegram — на 200 %, WhatsApp — на 66 %.

Серед месенджерів №1 у світі — не Facebook Messenger зі своїми 1,2 млрд. користувачів, а WhatsApp — його шанувальників у світі понад 1,5 млрд.

Тим не менш, в Україні кількість «відступників» Facebook поки не досягла критичного рівня. За даними видання Watcher, вітчизняна аудиторія Facebook динамічно зростає: з 2009-го кількість FB-користувачів збільшилася у 177 разів — з 62 тис. до 11 млн. осіб.
При цьому останні 4 млн. прийшли у 2017 році, після заборони російських аналогів — «Вконтакте» та «Одноклассників».

Експерти переконані, що найближчим часом ця тенденція не зміниться.

В той же час, Facebook стикається з жорсткою конкуренцією і в Україні. Так, Instagram тут росте майже в два рази швидше, ніж FB: його аудиторія серед українців становить 7,5 млн. У порівнянні з минулим роком зростання склало 106 %. При цьому 2,5 млн. користувачів українського Instagram взагалі не зареєстровані у Facebook.

Незважаючи на це, підкреслюється, що навіть у випадку занепаду FB однойменна корпорація продовжить своє існування за рахунок поглинання популярних майданчиків. Так, передчуваючи тренд, Цукерберг і його команда в квітні 2012 купили Instagram за 1 млрд. доларів, а у 2014-му придбали WhatsApp за 19 млрд. доларів.

Читайте також:
Джордж Сорос: Facebook і Google створюють монополію на свободу людей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна