Справа Майдану: Янукович прокоментував усунення з судового процесу його адвокатів

 

Екс-президент-втікач Віктор Янукович незадоволений рішенням суду, який дозволив провести заочне досудове щодо нього у справі розстрілів на Майдані, та звинувачує нинішню владу в недопущенні до процесу найнятих ним адвокатів.

Про це йдеться у зверненні колишнього президента, яке поширив у ЗМІ прес-секретар його сина Олександра Януковича Юрій Кирасир.

“Нинішній режим пішов на злочинні заходи – за допомогою сили усунути моїх адвокатів від участі в так званій справі про Майдан, яка розглядається в Печерському районному суді м. Києва. Такі дії – це панічна реакція нинішньої влади на те, що з кожним днем в Україні та світі дізнаються більше фактів причетності її представників до найтяжчих злочинів. Уже в Європі та світі відкрито говорять про причетність “нинішніх керівників” до масових розстрілів на Майдані в 2014 році. Називаються конкретні імена – Парубій, Пашинський, Луценко. Будуть названі ще”, – йдеться у зверненні від імені Януковича, набраному на комп’ютері і завізованим нібито його підписом.

При цьому він відверто маніпулює фактами, адже заяви про причетність лідерів Майдану до розстрілу Небесної сотні виходять лише із вочевидь замовних матеріалів деяких західних медіа.

Янукович стверджує, що не винен у злочинах під час Майдані  іщо справа проти нього сфабрикована.

Також він звинувачує представників нинішньої влади в тому, що “Кримом вони розрахувалися за можливість перебувати в високих київських кабінетах”.

звернення Януковича 1 звернення Януковича 2
<
>

“2014 року, прийшовши на крові до влади, вони за допомогою крові цю владу намагаються утримати сьогодні, розв’язавши і продовжуючи братовбивчу війну на Донбасі”, – сказано у зверненні.

Колишній президент також зазначає, що його звинувачують у злочинах, яких не існує. “Для цього в Печерському суді м. Києва із застосуванням сили не допустили моїх захисників до судового процесу, замінили їх на “прокурорського” адвоката, якому вистачило за 40 хвилин дослідити 110 томів справи і понад 100 годин відеоматеріалів, щоб дати можливість “ручному” судді винести рішення про початок досудового розслідування відносно мене”, – зазначено у відозві.

Раніше 7 лютого Печерський районний суд м. Києва дозволив провести заочне досудове розслідування стосовно колишнього президента України Віктора Януковича, екс-голови Служби безпеки України Олександра Якименка та колишнього першого заступника СБУ Володимира Тоцького у справі протидії Майдану.

Двох платних адвокатів, що представляють Віктора Януковича у справі щодо розстрілів на Майдані (це Ольга Просянюк і Олександр Грошинський), 7 лютого вивели із зали засідання суду – оголосили відвід через заяви про те, що суд виносить неправомірні рішення.

Натомість до процесу долучився безкоштовний адвокат – захисник із Центру безоплатної правової допомоги Іван Ангелін.

Просянюк вимагала від суду відкласти розгляд справи. Проте засідання продовжилося за участі лише безкоштовного адвоката.

Як відомо, 26 вересня 2017 року Генеральна прокуратура України звернулася до Печерського районного суду м. Києва з клопотанням про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно Януковича за підозрою в організації перевищення влади та службових повноважень працівниками правоохоронних органів. Це було зроблено з метою перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, що призвело до масових жертв серед мітингувальників, тобто до настання тяжких наслідків, організації умисних вбивств та замахів на умисні вбивства учасників масових акцій протесту в центральній частині Києва.
Мова йде про період з 18 по 20 лютого 2014 року, а також терористичний акт, скоєний 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві.

Янукович підозрюється у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28, ст. 340, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 365, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, п.п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 15, п.п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 121, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 258 Кримінального Кодексу України.

Його платні адвокати в різні способи затягують судові розгляди.

Читайте також:
Хто здав Крим. У суді про держзраду Януковича свідчили
екс-глава МОУ Тенюх і Наливайченко

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна