Справа “вишок Бойка”: ГПУ надсилає в Раду подання на Бакуліна, установки можуть продати

 

Наступного тижня генпрокурор внесе до Верховної Ради подання про надання згоди на зняття недоторканності з народного депутата з фракції “Опозиційний блок” Євгена Бакуліна.
Про Юрій Луценко заявив у п’ятницю, 2 лютого, на брифінгу у справі про вишки “Чорноморнафтогазу”, який транслював канал “112 Україна”.

“На цьому етапі також заплановано подання до Верховної Ради з проханням надати дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності пана Бакуліна”, – сказав генеральний прокурор.

Луценко уточнив, що подання буде внесене в Раду наступного тижня, коли стартує нова сесія, і розглянуте в установленому порядку.

Генпрокурор розповів, що підконтрольні компанії екс-президента Януковича й екс-голови Нацбанку Арбузова в результаті реалізації схеми з купівлі двох самопідйомних бурових установок В312 і В319 отримали 95 млн. доларів. Про це нібито повідомив свідок у цій справі.

За словами цієї людини, імені якої генеральний прокурор не назвав, ще 25 млн. доларів перерахували компанії, підконтрольній Світлані Бакуліній, доньці тодішнього голови “Нафтогазу” Євгена Бакуліна.

Свідок розповів, що ще $15 млн. переказали на рахунки власника і голови правління латвійської компанії ВАТ “Ризька судноверф” Василя Мельника, $2 млн. – тодішньому заступникові голови правління “Нафтогазу” Євгену Корнійчуку, $3 млн. – тодішньому голові правління ДАТ “Чорноморнафтогаз” Валерію Ясюку.

За словами свідка, Олександру Кацубі, який тоді обіймав посаду заступника голови правління ДАТ “Чорноморнафтогаз”, обіцяли після заволодіння коштами під час купівлі другої бурової установки передати $1-2 млн для купівлі будинку в Обухівському районі Київської області, але цього не зробили через розголос від корупційної справи у ЗМІ.

Начальнику управління комерції ДАТ “Чорноморнафтогаз” Кубику передали $100 тис., а власниця ПАТ “Вернум банк” Наталія Ігнатченко отримала $4 млн. за конвертаційні послуги, повідомив фігурант справи.

Свідок вказав конкретні банківські рахунки, на які було перераховано кошти, заявляє генпрокурор.

За його словами, у процесі закупівлі вишок вкрали приблизно $144 млн.

Луценко додав, що вважає це “найбільшим проривом у слідстві за весь час, відколи триває робота”.

Також генпрокурор зазначив, що Україна може продати захоплені Росією бурові установки (“вишки Бойка”) третім особам для подальшого стягнення через міжнародні суди.

“Ми маємо рішення суду щодо накладення арешту та передачі до агентства  конфіскованих активів двох бурових установок. Звісно, вони зараз перебувають на тимчасово окупованих територіях Криму, проте це не заважає юридично продати їх будь-якому охочому суб’єкту, який може потім починати процеси їх повернення у власність держави”, – сказав очільник ГПУ.

При цьому Юрій Луценко заявив, що ГПУ поки не має прямих доказів причетності нардепа з “Опоблоку” Юрія Бойка до корупційної схеми під час купівлі самопідйомних бурових установок.

“Він з першого моменту порушення цієї кримінальної справи є фігурантом у справі, його було допитано і буде допитано, але поки ми не маємо прямих доказів його причетності, крім одного важливого елемента, коли він підписував фінансовий план”, – зазначив генпрокурор.

Як відомо, Євген Бакулін очолював “Нафтогаз України” за президентства Віктора Януковича з березня 2010 року по березень 2014 року.
У березні 2014 року його затримали за підозрою в розкраданні коштів в особливо великих розмірах у справі “вишки Бойка” для “Чорноморнафтогазу”.
25 квітня Печерський суд Києва відпустив Бакуліна під заставу в 10 млн. грн.

Генпрокуратура вказувала на те, що 14 грудня 2015 року установки було переміщено з Одеського газового родовища в північно-західній частині шельфу Чорного моря ближче до тимчасово окупованої внаслідок військової агресії Росії території Автономної Республіки Крим (за даними ЗМІ, через можливий арешт вишок за позовом “Нафтогазу України”).

Йдеться про самопідйомні плавучі бурові установки В312 – “Петро Годованець” та В319 – “Україна”, збудовані, відповідно, у 2010 і 2012 році компанією Keppel Corporation (Сінгапур).

За версією слідства, посадові особи Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, НАК “Нафтогаз України” та ДАТ “Чорноморнафтогаз” у березні та жовтні 2011 року закупили приблизно за $400 млн. бурові установки В312 і В319 за значно завищеними цінами. Понад 100 мільйонів при цьому пішли в кишені учасникам афери.

У справі про “вишки Бойка” засуджено двох людей – колишнього заступника голови “Нафтогазу” Кацубу та екс-співробітника НАК Шевченка, розповів генпрокурор.
У кримінальному провадженні фігурують Бакулін, Арбузов, Ясюк та інші.

Буровим установкам дали неофіційну назву “вишки Бойка” за ім’ям екс-міністра енергетики Юрія Бойка, за сприяння якого відбулася операція.

Читайте також:
Про вишки забув? У лідера “Опоблоку” Бойка основні капітали
на дружині, квартира в Росії, 10 ділянок

Азаров і Арбузов отримали нові підозри

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна