“Кремлівський список” США: хто до нього увійшов і що це значить

 

Міністерство фінансів США представило в Конгресі так звану «кремлівську доповідь», в якій містяться імена наближених до Володимира Путіна російських чиновників і бізнесменів, щодо яких можливі санкції.

Загалом «кремлівський список» налічує 210 імен — 114 чиновників і 96 бізнесменівповідомляє Washington Post.

Серед фігурантів списку — помічник президента РФ Владислав Сурков, прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, голова адміністрації президента Антон Вайно,  спікер Держдуми В’ячеслав Володін, спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко, голова «Роснєфті» Ігор Сечин, голова «Газпрому» Олексій Міллер, голова ФСБ Олександр Бортніков.

У список також потрапили члени російського уряду і глави держкомпаній, включаючи екс-президента, а нині прем’єра Дмитра Медведєва, Ігоря Шувалова, Аркадія Дворковича, Сергія Лаврова, Юрія Трутнєва. У списку також Антон Силуанов, Максим Орєшкін, Микола Нікіфоров, Герман Греф, Андрій Костін, Борис Ковальчук, Сергій Горьков, Олексій Лихачов, Віталій Савельєв, Микола Токарєв тощо.

В розділ «Олігархи» (ті, чиї статки, згідно з відкритими джерелами, оцінюється в 1 млрд. доларів і більше), потрапили: Алішер Усманов, Роман Абрамович, Сулейман Керімов, засновник і глава «Лабораторії Касперського» Євген Касперський, Олег Дерипаска, Володимир Потанін, Михайло Фрідман, Вагіт Алекперов, Петро Авен, Олена Батурина, брати Ананьєви, Леонід Федун, Сергій Галицький, Філарет Гальчев, Роман Авдєєв, Михайло Гуцерієв, Ігор Кесаєв, Андрій Косогов, Олексій Кузьмічов, Володимир Лісін, Зіявудін Магомедов, Іскандер Махмудов, Олександр Мамут, Леонід Міхельсон, Юрій Мільнер, Борис Мінц, Олексій Мордашов, Год Нісанов, Михайло Прохоров, Дмитро Пумпянський, Віктор Рашников, Кирило Шамалов, Олег Тиньков, Віктор Вексельберг, Аркадій Волож, Володимир Євтушенков та ін.

У додатку до доповіді, який залишиться засекреченим, можуть включатися особи з меншими статками і не входять до числа вищих посадових осіб.

Окремою частиною доповіді є список підприємств, що мають частку держави понад 25% і виручку більше $2 млрд.

Адміністрація США 29 січня повинна була передати в Конгрес доповідь про політиків і бізнесменів, тісно пов’язаних з російською владою.

Мінфін має оцінити наслідки різних обмежувальних заходів стосовно членів цього списку.

Включення до списку поки не означає поширення на включених до нього осіб будь-яких конкретних санкцій. Однак експерти вважають, що це може скоротити доступ названих осіб до операцій із зарубіжними фінансовими інститутами, оскільки багато кредитних організацій будуть бачити в персонах з доповіді фактично підсанкційних осіб.

Закон “Про протидію противникам США за допомогою санкцій” (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act; CAATSA) був прийнятий в Сполучених Штатах влітку 2017 року — як реакція на звинувачення проти Росії з приводу втручання в американські вибори. Він зобов’язує міністра фінансів США подати до Конгресу доповідь щодо антиросійських санкцій після консультацій з директором національної розвідки і державним секретарем. Це має бути зроблено не пізніше 180 днів з дати набрання чинності законом.

Зазначимо, що після російської анексії Криму США і ЄС ввели санкції проти бізнесменів, яких вважають близькими до Володимира Путіна. Зокрема, під санкціями перебувають Геннадій Тимченко, Юрій Ковальчук, Аркадій і Борис Ротенберги.

Читайте також:
США розширили санкції проти Росії. Тепер і “Советский спорт”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна