Мільйон “кіборгів” по 10 грн. Нацбанк випускає монету на честь захисників ДАПу

 

Національний банк України заявив про початок спеціального випуску пам’ятних монет з недорогоцінних металів “за тематикою загальнодержавного значення”.

Про це йдеться в телеграмі НБУ №50-0027/5210, передає “Новинарня” з посиланням на UBR.

На 2018 рік центробанк анонсував три спецвипуски монет із серії “Збройні Сили України”: “Захисникам Донецького аеропорту”, “​День українського добровольця” і “100-річчя створення Українського військово-морського флоту”.

Перша монета – “Захисникам Донецького аеропорту” номіналом 10 гривень – буде запущена в грошовий обіг уже 30 січня.

“Монета буде присвячена вшануванню мужності і героїзму захисників Донецького аеропорту — “кіборгам”, які обороняли його протягом 242 днів, що стало символом самовідданої боротьби за територіальну цілісність України”, — йдеться в повідомленні.

Монета стане масовою, її заявлений тираж склав 1 мільйон примірників.

Її реалізацією займуться підрозділи НБУ в регіонах, а також два держбанки — “Ощадбанк” і “Укргазбанк”.

На аверсі монети розміщено напис “Україна” (півколом), під якою рік карбування монети і малий Державний Герб України. У центрі — стилізована композиція: дві чоловічі руки зі зброєю різних епох, що символізує захисників України різних часів. На дзеркальному тлі розташовані написи: “За честь! За славу! За народ!” Унизу зліва — номінал 10 гривень на стилізованому фрагменті щита.

На реверсі монети розміщено стилізовану композицію із зображенням захисника аеропорту на тлі напівзруйнованої вежі, над якою майорить український прапор. Праворуч — прострелена арматура з вертикальними написами: “Кіборг”.

ОНОВЛЕНО. Художники, які створили монету – Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій.
Скульптори – Дем’яненко Анатолій, Дем’яненко Володимир.

Читайте також:
Підсумки кінопрокату: “Кіборги” обігнали “Дзідзя” за касовими зборами.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна