Недолюстрований прокурор Валендюк пішов на підвищення – в Службу зовнішньої розвідки, – ЗМІ

 

Колишній високопоставлений працівник органів прокуратури Олег Валендюк, який мав би підпадати під люстрацію, призначений заступником голови Служби зовнішньої розвідки України.
Як передає “Новинарня” про це з посиланням на свої джерела повідомила журналіст Альона Яхно, яка раніше працювала прес-секретарем у прокуратурі Києва разом із Валендюком.

“Двоє людей мені підтвердили, що таки правда – недолюстрованого Олега Валендюка призначили заступником голови Служби зовнішньої розвідки України. Причому вже три місяці тому”, – написала Яхно у “Фейсбуці” 27 січня.

“Зі зрозумілих причин я жодної симпатії до Валендюка не відчуваю… Але я об’єктивно визнаю, що він – професіонал дуже високого рівня. Хай вже краще він працює, ніж всякі дурепи-дєєви, яких зараз розвелося в немислимих кількостях на відповідальних посадах.
Єдине, дуже дивно, що його засунули в розвідку. Але думаю, це тимчасово”, – додала Яхно.

Раніше запит голові СЗР Єгору Божку з приводу призначення Валендюка заступником голови Служби, про що писали деякі ЗМІ, надсилав народний депутат Віталій Купрій.

Голова громадської ради з питань люстрації при Міністерстві юстиції Тетяна Козаченко (колишня директор департаменту Мін’юсту з питань люстрації) надсилала запит до ГПУ з приводу імовірного звільнення Валендюка з органів прокуратури і переведення на іншу посаду в державних органах.

Як інформувала “Новинарня“, у квітні 2016 року Тетяна Козаченко заявляла, що Олег Валендюк та його посада є в реєстрі посад органів прокуратури, які підпадають під закон про люстрацію.

Згодом “Громадський люстраційний комітет” повідомляв, що в. о. прокурора міста Києва Олег Валендюк “не тільки залишається на посаді, хоча мав би бути звільнений відповідно до закону про люстрацію, а й претендує на пост директора Державного бюро розслідувань”.

Як відомо з бази електронних декларацій, після перемоги Революції Гідності і до 2017 року Олег Валендюк послідовно обіймав посади першого заступника прокурора міста Києва, першого заступника прокурора АР Крим, заступника начальника управління Генеральної прокуратури України.

При цьому Валендюк значиться в реєстрі осіб, які підпадають під люстрацію, як особа, що обіймала посаду сукупно не менше одного року у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року.

Як відомо, у березні 2008 – травні 2014 року Олег Валендюк був заступником начальника Головного управління представництва в суді, захисту інтересів громадян та держави при виконанні судових рішень Генеральної прокуратури України.

У липні 2015 року Окружний адмінсуд Києва фактично звільнив від люстрації на той час в. о. прокурора столиці Олега Валендюка, задовольнивши його позов та зобов’язавши ГПУ “утриматися від звільнення Валенюка О. С. з посади з посади першого заступника прокурора міста Києва згідно з нормами Закону України “Про очищення влади”.

Як повідомляла “Новинарня“, закон “Про очищення влади” був прийнятий Верховною Радою 16 вересня 2014 року. Закон забороняє високопоставленим чиновникам часів екс-президента України Віктора Януковича займати посади в органах державної влади протягом 5 або 10 років.
Конституційний Суд все ще розглядає справу про конституційність окремих положень закону про люстрацію.

Читайте також:
Голова СБУ виступив проти люстрації “за формальними ознаками”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна