Офіс уповноваженого з реабілітації АТОвців відкинув звинувачення в тому, що звільнених з полону “викинули на вулицю”

 

Усіх, хто був звільнений з полону бойовиків під час обміну 27 грудня 2017 року, держава забезпечує соціальним житлом за місцем постійного проживання.

Про це написала керівник офісу уповноваженого президента з питань реабілітації учасників АТО Наталія Зарецька, відповідаючи на звинувачення в тому, що після лікування у Феофанії колишніх заручників “викинули на вулицю”.

“Феофанія – медичний заклад, в якому надавалась допомога, спрямована на відновлення здоров’я.
Вперше всіх звільнених було забезпечено медичною допомогою в максимально необхідному обсязі. Навіть ті обстеження, які зазвичай проводяться амбулаторно, були надані на базі стаціонару. Але важливо чітко відокремлювати питання відновлення здоров’я від питань соціального захисту“, – наголосила Зарецька.

Вона нагадала, що медичні заклади не уповноважені виконувати функцію забезпечення соціальним житлом – ці питання належать до компетенції органів соціального захисту та місцевих адміністрацій за місцем постійного проживання.

Тож для всіх звільнених з полону, чиє постійне місце проживання тепер належить до тимчасово непідконтрольних територій, соціальне житло виділяють Донецька та Луганська адміністрації – звісно, у тих районах цих областей, які залишаються підконтрольними українській владі.

“Але хтось зі звільнених не хоче їхати в Донецьку область, а хоче залишитись в Києві. Бажання логічне, адже в Києві легше знайти роботу. Однак питання забезпечення соціальним житлом в Києві – це вже зовсім окреме питання“, – наголосила керівник офісу уповноваженого президента.

“Зрозумійте мене правильно, однак вимагати забезпечення соціальним житлом саме в Києві, і на підставі цього стверджувати, що «хлопців усі кинули, і нічого не зробили, і бюджетних коштів на них не виділяють, і на вулицю викидають» – це безвідповідальне перекручування дійсності”, – зауважила Зарецька.

Вона також додала, що “особисто неодноразово спілкувалася з усіма звільненими, і більшість з тих, хто прийняв рішення залишатись у Києві, вже знайшов можливість вирішити для себе питання проживання”.

За словами Зарецької, багатьом із тих, хто вирішив залишитися в Києві, підтримку з оплатою житла на перший час надала громадська організація “Блакитний птах”.

“Кілька звільнених мені особисто сказали, що вони домовились про підтримку з «Блакитним птахом», а потім виявляється (…), що саме цих кількох звільнених «викидають на вулицю та коштів на їхнє лікування немає», і в мережі починає гнатися хвиля незадоволення.
Давайте всі будемо відповідальними. Зона відповідальності нашого офісу – забезпечення відновлення здоров’я звільнених. Соціальні питання – зона відповідальності органів соціального захисту”, – ще раз підкреслила Зарецька.

Вона запевнила, що офіс уповноваженого президента з питань реабілітації учасників АТО надає всім звільненим з полону контакти органів соцзахисту, до яких вони можуть звернутися – за місцем (у регіоні) свого постійного проживання.

“Ті зі звільнених, які прийняли рішення залишитись в Києві, скориставшись допомогою волонтерських організацій, мають відповідально ставитись до запропонованою допомоги. Погодьтеся, що домовившись про отримання допомоги, потім нею не скориставшись, а потім ще й заявляючи, що «нічого не було запропоновано державою, і всі всіх кинули», людина демонструє великий ступінь безвідповідальності та непорядності в першу чергу до тих громадських організацій, які їм цю допомогу запропонували”, – зауважила Зарецька.

Читайте також:
Журналістів просять певний час не спілкуватися зі звільненими заручниками, госпіталь закриють для ЗМІ

Список звільнених з полону ОРДЛО. ФОТО, ІСТОРІЇ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна