Резолюція ПАРЄ по Криму і Донбасу: радять створити спільну групу з Росією щодо зниклих безвісти

 

Парламентська асамблея Ради Європи закликала створити спільну робочу групу за участю представників України, Росії та Червоного Хреста, яка займалася б питаннями зниклих безвісти під час війни на сході України.

Як передає УНІАН, про це йдеться в резолюції “Гуманітарні наслідки війни в Україні”, підготовленій депутатом Егідіусом Варейкісом (Литва, група Європейської народної партії).

Резолюція була проголосована 23 січня в рамках зимової сесії ПАРЄ 56 голосами “за” (“проти” – 0, “утрималися” – 10 із 66 депутатів, які взяли участь в голосуванні).

“Асамблея закликає всі сторони війни забезпечити захист цивільних осіб та їх повний доступ до основних послуг; звільнити та обміняти всіх полонених та людей, затриманих під час війни; надати сім’ям зниклих безвісти необхідну допомогу; створити спільну робочу групу, яка буде займатися питаннями зниклих безвісти та забезпечити її ефективне функціонування, включаючи представників України, Російської Федерації, Міжнародного комітету Червоного Хреста; вжити негайні заходи, щоб позначити території з вибуховими пристроями та організувати спеціальну операцію для їх видалення; відкрити нові пункти перетину, зокрема контрольний пункт у Золотому Луганської області”, – йдеться в резолюції.

У ПАРЄ висловили занепокоєння гуманітарною ситуацією в Україні, яка є наслідком війни на сході країни та анексії Криму Російською Федерацією.

“Понад 4 мільйони людей потребують гуманітарної допомоги. Збройних конфлікт забрав життя більш ніж 10 тисяч людей. Кількість людей, які дістали поранення, сягає понад 24 тисячі. На додачу, більш ніж 1,6 млн. людей стали внутрішньо переміщеними особами і майже 500 тис. шукають притулку в інших країнах, більшість – у Росії.
Асамблея закликає країни-члени активізувати свою політичну співпрацю, щоб покласти край цьому конфлікту та стражданням цивільного населення”, – зазначається в документі.

За даними МКЧХ, близько 1500 людей пропали безвісти з початку війни на Донбасі, і більш ніж 650 із цих випадків залишаються нерозкритими.

Резолюція ПАРЄ вкотре підтверджує, що дії РФ в Україні є війною проти нашої держави.

“Переважна більшість його політичних позицій вже звучала в інших рішеннях ПАРЄ, однак є новації. Серед іншого, ПАРЄ привітала схвалення закону “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях”, – зазначає “Європравда”.

Із новацій даної резолюції видання відзначає також те, що ПАРЄ відійшла від усталеної норми про “анексію Криму” Російською Федерацією. На пропозицію представників України тепер згадано про “окупацію Криму та спробу його анексії”.

Також важлива норма стосується переслідувань українців та кримських татар на окупованому півострові. ПАРЄ вважає, що російська політика є порушенням конвенції ООН, яка забороняє депортацію.

“Російську політику необхідно розглядати  як порушення Статті 49 Женевської конвенції VI, у відповідності до якої масове примусове переселення, а також депортація осіб з окупованої території…  заборонена, незважаючи на мотивацію цих дій”, – сказано в резолюції.

Це визнання є важливим з огляду на процес “Україна проти РФ” у Міжнародному суді ООН, пише “ЄП”.

Читайте також:
Генсек Ради Європи хоче зняти з Росії санкції і повернути її в ПАРЄ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна