Ненависть до Білого дому, сльози Меланії й секрет зачіски Трампа: про що йдеться у книжці, яку хотів заборонити президент США

 

Скандальна книжка журналіста Майкла Волффа “Вогонь і лють: у Білому домі Трампа” – про чинного президента США та його оточення – надійшла у продаж 5 січня, тобто на чотири дні раніше, ніж було анонсовано.

Таке рішення ухвалило видавництво, після того як юристи Трампа намагалися заборонити заплановане з 9 січня розповсюдження книжки, а також “через безпрецедентний попит”.

У своєму творі Волфф описав найскандальніші факти про нинішнього главу Білого дому, його сім’ю, політичне оточення, про його звички, страхи і дивні якості. За словами автора, всі дані отримані від надійних джерел або й самих очевидців.

Зокрема, в уривках книжки розкривається секрет дивної зачіски глави Трампа, жах його дружини Меланії від ролі першої леді й президентські амбіції його дочки Іванки. А один із найбільш скандальних моментів – розповідь про зустріч очільників виборчої кампанії Трампа і представниці Росії, яку Волфф називає “державною зрадою”.

Напередодні старту продажу уривки з книжки опублікував журнал New York Magazine, а за ним – і ще низка ЗМІ, що ще більше підігріло цікавість читачів.

В адміністрації Трампа “Вогонь і лють” назвали “сміттєвим таблоїдним читвом”. Прес-секретар президента Сара Сандерс зазначила, що в книжці містяться “брехливі розповіді, що вводять в оману людей, у яких не було ні доступу, ні впливу на Білий дім”.

Зради й зрадники

Як пише Волфф, Трамп дуже багато часу проводив зі своїм колишнім радником Стівом Бенноном. Спершу якого тепер через ЗМІ називає “зрадником”.

“Разом вони вечеряли ледь не щовечора. Якщо ж з якоїсь причини цього не відбувалося, то Трамп волів проводити вечір у ліжку з чизбургером. Часто в такі моменти він дивився випуски новин одразу на трьох телевізорах і паралельно в телефонних розмовах зі своїми друзями пропісочував ЗМІ”, – йдеться у книжці.

Стів Беннон

Читайте також:
Нова відставка в Білому домі: втратив посаду головний стратег Трампа

Волфф зазначає, що Беннон назвав “державною зрадою” зустріч у 2016 році офіційних представників Трампа й російської юристки, яка, ймовірно, пропонувала команді республіканського кандидата компромат на його суперницю від демократів Гілларі Клінтон.

“Троє очільників кампанії не побачили нічого поганого в тому, щоб зустрітися з представниками іноземного уряду в конференц-залі на 25-му поверсі Trump Tower, не запросивши туди юристів. Навіть якщо вони не бачили в цьому нічого зрадницького й непатріотичного, хоча я називаю це саме так, вони мали б насамперед проінформувати ФБР”, – нібито сказав про ту зустріч Беннон.

Трамп після цього заявив, що Беннон втратив розум, а той у цей же день в ефірі вечірнього телешоу, не змигнувши оком, називав президента “великою людиною”, яку він “завжди підтримував”.

Також Волфф пише, нібито колишній радник Трампа з національної безпеки Майкл Флінн знав, що 45 тисяч доларів, які він отримав від Russia Today за промову на організованій цим прокремлівським телеканалом у 2015 році конференції, не зійдуть йому з рук.

Пан Волфф стверджує, що на початку передвиборної кампанії друзі Флінна попереджали його, що цей момент стане великою проблемою. “Це буде проблемою лише в тому випадку, якщо ми виграємо“, – відповів тоді Флінн.

У рамках спецрозслідування, яке провів Роберт Мюллер щодо можливого втручання Росії у президентські вибори в США 2016 року, Флінну було висунуто обвинувачення в низці епізодів.

Ненависний Білий дім

Волфф також пише, що в перші дні після вступу на посаду Трамп розпорядився поставити у двері своєї спальні в Білому домі замок, всупереч жорстким правилам Секретної служби.

Білий дім огидний Трампу

“Білий дім здався Трампу місцем неприємним і навіть трохи страшним. Він відразу пішов до своєї спальні. Вперше з часів президентства Кеннеді, президентське подружжя у Білому домі зажадало для себе окремі спальні. Трамп відразу ж попросив два додаткові телевізори окрім того, що вже там стояв, а також попросив встановити замок у його кімнаті, проігнорувавши спецслужби, які наполягали на тому, що в них має бути доступ до кімнати”, – йдеться в книжці.

Персоналу президент забороняв торкатися своїх осбистих речей, передусім – зубної щітки. Як запевняє Волфф, доходило до того, що Трамп сам міняв постільну білизну і лише говорив покоївкам, коли її можна забрати.

Ймовірно, це пов’язано зі страхом мільярдера бути отруєним.

При цьому він міг дозволити собі накричати на покоївок, які приходили прибирати в його кімнаті. “Якщо моя сорочка на підлозі, то це тому, що я хочу, щоб вона була на підлозі!” – цитує журналіст слова президента.

Секрет зачіски Трампа

У книжці також пояснюється, чому в американського лідера така дивна зачіска. Як пише Вулфф, розкрила цю таємницю дочка президента Іванка Трамп у розмові зі своїми друзями.

Зачіска Трампа – вічний предмет для кпинів президентових опонентів. Фото: Reuters

За її словами, глава Білого дому раніше переніс пластичну операцію на скальпі: йому видалили облисілі ділянки шкіри й “підтягнули” на її місце ті, де волосся залишається.

При цьому після операції частково лиса маківка Трампа виявилася оточена кучерявим волоссям спереду і по боках. Волосся спрямоване таким чином, щоб зійтися в центрі, потім воно зачісується назад і фіксується гелем.

“Колір [волосся], який багатьом здається смішним, [Іванка] пояснює дією засобу під назвою Just for Men – що довше він залишається [на волоссі], то темніший колір. Нетерплячість [президента] і призвела до того, що у волосся Трампа помаранчевий відтінок”, – зазначається в книжці.

Президентські амбіції Іванки

Сама Іванка, як випливає з книжки “Вогонь і лють”, має серйозні президентські амбіції.

“Для Іванки це все – зміцнення торгової марки Trump, президентська кампанія, а тепер і Білий дім – всього лише бізнес”, – зазначається в книжці.

Вулфф пояснює, що Іванка та її чоловік, радник президента Джаред Кушнер, почали працювати у складі адміністрації, сподіваючись на її подальше кар’єрне зростання.

Іванка Трамп із чоловіком Джаредом Кушнером, старшим радником президента Дональда Трампа. Фото: AP

“Між собою пара домовилася: якщо в майбутньому з’явиться можливість, вона буде балотуватися в президенти”, — пише журналіст, не виключаючи, що “першою жінкою-президентом буде не Гілларі Клінтон, а Іванка“.

Трамп не очікував, що стане президентом, а Меланія плакала

Вулфф у своїй книжці також стверджує, що Дональд Трамп зовсім не розраховував виграти президентські вибори, а ним рухав винятково  холодний розрахунок.

“Одразу після програшу Трамп став би і неймовірно відомим, і мучеником Клінтон”, – пояснює журналіст.

Коли ж оголосили результати виборів президента, пише Воллф, Трамп мав такий вигляд, ніби “побачив привида”. А його дружина Меланія проплакала весь вечір, стверджує журналіст із посиланням на декількох очевидців.

“Меланія була в сльозах, і зовсім не від щастя”, – зауважив Воллф.

Трамп із дружиною Меланією

В офісі першої леді цей момент спростовують: “Місіс Трамп підтримала рішення свого чоловіка брати участь у президентських перегонах і навіть переконала його зробити цей крок. Вона не сумнівалася в його перемозі й була щаслива, коли це сталося”, – заявила директор зі зв’язків із громадськістю Меланії Стефані Грішем.

Менш ніж годину після оголошення результатів виборів, як згадував потім Стів Беннон, збитий із пантелику, збентежений Трамп дедалі більше перетворювався в Трампа, охопленого жахом.

“Але попереду була остання трансформація: Дональд Трамп раптово став людиною, який насправді повірив у те, що він гідний і цілком здатний стати президентом Сполучених Штатів“, – пише автор книжки.

Від своєї інавгурації, як запевняє Волфф, Трамп також не отримав жодного задоволення. “Він злився, бо зірки першого ешелону знехтували цю подію. Сіпав свою дружину, яка, здавалося, от-от розридається. Увесь день ходив із таким виглядом, який, за словами його близького кола, у нього буває під час гри у гольф: злий, незадоволений, згорблений, руки бовтаються, брови насуплені, губи піджаті”.

 

Читайте також:
За рік Трамп збіднів на $600 млн., – Forbes

Одразу після приходу до влади Трамп намагався зняти санкції з Росії, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна