Антивладні виступи в Ірані: є перші загиблі. ВІДЕО

 

В Ірані в ході протестів, які тривають уже кілька днів, загинули люди.

У місті Доруд (провінція Лурестан у центрі країни) в ніч на неділю, 31 грудня, загинули дві людини, повідомляє Associated Press з посиланням на місцеве агентство Mehr.

В соцмережах поширюються повідомлення про те, що вони були застрелені поліцією, передає Reuters.

Заступник губернатора Лурестану Хабібулла Ходжастепур в неділю підтвердив інформацію про загибель двох людей.

“У суботу ввечері в Доруді проходила незаконна акція протесту, і на вулиці вийшла певна кількість людей, які дослухалися до закликів вороже налаштованих груп, що в підсумку призвело до зіткнень”, – наводить слова віце-губернатора ліванське видання The Daily Star.
“На жаль, в цих зіткненнях було вбито двоє жителів Доруда”, – зазначив він.

При цьому заступник губернатора наголосив, що представники сил безпеки не стріляли по натовпу.

У свою чергу в Корпусі вартових Ісламської революції заявили, що загибель цих людей була викликана стріляниною, яку відкрила група невідомих, озброєна мисливською і бойовою зброєю.
За версією КВІР, ці люди прийшли на акцію протесту, а потім почали безладно стріляти по протестувальниках і по резиденції місцевої влади, в результаті чого двоє людей загинули і ще шість отримали поранення.

На державному телебаченні відповідальність за загибель людей поклали на “іноземних агентів”.

За даними ЗМІ, в четвер, 25 грудня, в Ірані почалися масові антиурядові акції протесту, викликані зокрема невдоволенням економічною ситуацією в країні. Демонстрації відбулися в Тегерані, Кумі, Керманшасі, Мешхеді, Хамадані та ін. Також проходили провладні маніфестації.
З’являлися повідомлення, що протестувальники атакували муніципальні будівлі та банки.

У деяких містах демонстранти скандують гасла проти вищого керівника Ірану аятоли Алі Хаменеї, а також виступають проти військового втручання Ірану в конфлікти в інших країнах, зокрема в Сирії.
Корпус вартових ісламської революції” пообіцяв відповісти демонстрантам “залізним кулаком”, якщо протести не припиняться, передає BBC.

Часто важко перевірити інформацію, що надходить з місць подій, через недостатнє висвітлення протестів з боку іранських мас-медіа та обмеження на переміщення, запроваджені владою.

Читайте також:
Землетрус в Ірані: понад 400 жертв, українці не постраждали

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна