Vodafone “приєднав” Авдіївку й Торецьк до “ДНР”, назвавши ОРДЛО “не Україною”

 

Оператори компанії “Vodafone Україна” вважають Авдіївку, Торецьк і Станицю Луганську окупованими територіями, а Донецьк і Луганськ – не Україною.

Як передає “Новинарня“, це з’ясувалося під час листування та розмов мешканців деяких міст Донецької і Луганської областей – підконтрольних українській владі районів – із представниками кол-центру оператора мобільного зв’язку Vodafone (колишній “МТС Україна” та UMC).

Почалося все з офіційного повідомлення Vodafone про те, що всіх абонентів, які мешкають на тимчасово окупованій території Донбасу, компанія автоматично переводить на тариф “Смартфон стандартний” – вартістю 3 гривні на день.

“Смартфон Стандартний – це єдиний тариф, який найближчим часом буде доступний на неконтрольованій українською владою території. В період з 09 січня по 15 лютого 2018 року ваш тариф буде безкоштовно й автоматично змінений”, – такі повідомлення отримали абоненти Vodafone.

У кол-центрі компанії пояснили, що в оператора не має можливості обслуговувати і ремонтувати обладнання, розташоване на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.
Обладнання виходить з ладу, через що мережа працює нестабільно.

“Тому тариф зі щоденною оплатою – більш чесний”, – вважають у Vodafone.

Мешканців ОРДЛО, для яких Vodafone часто залишається єдиним зручним способом зв’язатися з родичами за межами самопроголошених “ЛНР” та “ДНР”, примусове переведення на дорожчий тариф обурило.
Через таку політику компанії вони вимушені хоч-не-хоч переходити на мобільний зв’язок від місцевих операторів “республік” – “Лугаком” і “Фенікс”, про що пишуть у соцмережах.

Проте пояснення компанії Vodafone Україна щодо неможливості обслуговувати обладнання в ОРДЛО принаймні зрозуміле.
Інша річ – відповіді операторів кол-центру та офіційних акаунтів компанії у соцмережах на запити обурених мешканців контрольованих українською владою територій.

Адже “СМСки щастя” про примусовий перехід на новий тариф від Vodafone отримали не лише жителі ОРДЛО, а й абоненти з тих районів Донецької та Луганської областей, які давно не перебувають під контролем бойовиків.
Зокрема, такі скарги почали надходити від мешканців Авдіївки, Торецька, Станиці Луганської тощо.

Та коли вони звернулися в кол-центр, то почули заяви: виявляється, з точки зору Vodafone це “непідконтрольні” території.

У соцмережах обурені клієнти компанії цитують відповіді, які почули від операторів:

“Дзвонили оператору – перша сказала, що за їхньою інформацією, Авдіївка – на непідконтрольній території, і сказала передзвонити через день. А другий сказав подзвонити 8 січня, бо вони ще не знають, що з нами робити”.

“Довести, що Торецьк – Україна, не вдалося!”

“…На запитання, чому таке СМС прийшло мешканцю міста Торецьк, який жодного разу не виїжджав на територію ОРДЛО, відповідь – “не виїжджав раніше не означає, що не виїдете в майбутньому“.

 

Після того, як ситуація набула резонансу, у компанії дали задній хід.

Деякі ЗМІ у відповідь на свої запити щодо ситуації отримали відповідь про “ексцес виконавця”.

“На жаль, інколи діє людський фактор… Роз’яснювальна робота з оператором проведена”, – відповіли сайту Inforesist, запевнивши, що “помилка співробітника на має жодного стосунку до позиції компанії”.

Щоправда, в даному випадку йшлося лише про той “людський фактор”, який відповідав користувачам у соцмережі “Твіттер”.

У коментарі до допису журналіста “Новинарні” в “Фейсбуці” Vodafone відповів: “Якщо абонент знаходиться на підконтрольній території, тариф змінюватись не буде, це буде відслідковуватись системою”.

Абонентам почали розсилати СМС із відповідним текстом: “Шановний клієнте, повідомлення про перехід на тариф Смартфон Стандартний було надіслано Вам помилково. Ваш тариф залишається без змін. Вибачте за незручності!”

Щоправда, декому одразу після такого СМС приходило наступне повідомлення – про те, що телефон… переведено на тариф “Смартфон стандартний”.

У компанії це опосередковано пояснюють підключенням до різних мобільних вишок.

Мовляв, якщо абонент отримує зв’язок через обладнання на “підконтрольній території” – “тариф змінюватись не буде”. На “непідконтрольній” – буде. А оскільки це “відслідковуватиме система” – то, можна додумати, в систем  помилки трапляються…

От тільки пояснити, чи означає це, що тариф автоматично змінюватиметься, якщо людина з ОРДЛО приїхала в, скажімо, Маріуполь, у компанії не поспішають.

“Поки що нам надали тільки відповідь, що ті, хто повертається в Україну, матимуть можливість повернутися на старі тарифи”, – пояснили користувачам у “Твіттері”.

 

Також у Vodafone Україна клієнтам повідомили, що компанія під таким брендом та тимчасово окупованій території взагалі не працює, бо “відповідно до угоди з міжнародною групою Vodafone, український Vodafone не має права займатися господарською і комерційною діяльністю на територіях, непідконтрольних Україні. Тому тарифи Vodafone там не будуть продаватися і діяти”.

А от запроваджуваний компанією на окупованих територіях тариф “Смартфон стандартний”, виявляється, цьому бренду не належить.

А далі у “Твіттері” Vodafone фактично договорилися до того, що окуповані території – це взагалі не Україна, адже “бренд Vodafone можна використовувати тільки на території України”.

Станом на 30 грудня дискусії абонентів та небайдужих користувачів інтернету з компанією Vodafone Україна тривають.

Читайте також:
Мобільний оператор ОРДО “Фенікс” обіцяє 3G вже з лютого

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна