ЦВК Росії відмовилася зареєструвати Навального кандидатом у президенти. Собчак кличе його до себе

 

Опозиціонеру Олексію Навальному відмовлено у висуванні на вибори президента Росії в 2018 році.

Таке рішення сьогодні, 25 грудня, ухвалила Центральна виборча комісія, пославшись на судимість голови “Фонду боротьби з корупцією” у справі “Кіровлісу”, повідомляє Радіо Свобода.

Навальний у відповідь на рішення ЦВК опублікував записаний ще напередодні відеоролик, в якому закликав до страйку виборців.

Опозиціонер також оголосив про намір провести “загальноросійську” акцію протесту.

“Звісно, ми будемо влаштовувати загальноросійську акцію протесту. І ми будемо її ретельно готувати. Вона має бути дійсно загальноросійською”, – написав Навальний у “Твіттері”.

Перед цим, виступаючи в Центрвиборчкомі, Навальний заявив, що відмова в реєстрації його кандидатом на пост глави держави суперечить Конституції Росії. Опозиціонер додав, що довів незаконність вироку у справі “Кіровлісу” в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ).

“Ви ж не роботи, а цілком живі люди. Можна ж раз у житті зробити нормальний вчинок”, – звернувся Навальний до членів ЦВК.

 

У відповідь голова Центрвиборчкому Елла Памфілова заявила, що вирішувати питання про те, чи є вирок Навальному незаконним, не входить до компетенції Центральної виборчої комісії.

На це опозиціонер відповів, що ЦВК має право самостійно вирішувати питання про допуск або недопуск кандидатів до виборів. Він також наголосив, що “величезна кількість людей не піде на ці вибори й буде активно їх бойкотувати”, і “ні процедуру, ні результати ніхто не визнає”.

Після повідомлення про відмову Ксенія Собчак запропонувала Навальному стати її довіреною особою, якщо ЦВК зареєструє її як офіційного кандидата.

У своєму “Інстаграмі” вона заявила, що вважає “жахливою несправедливістю і черговою помилкою влади” недопуск Навального до участі у майбутніх президентських виборах.

“Спільна справа важливіша. Тому я продовжую закликати усі демократичні опозиційні сили до об’єднання. І в разі моєї реєстрації пропоную Олексію Навальному стати моєю довіреною особою”, – зазначила Собчак.

 

Окрім Навального, 25 грудня Центрвиборчком Росії також відмовив у реєстрації кандидатами в президенти, серед інших, бізнесменові Сергію Полонському та прокремлівському журналісту Олегу Лур’є.

Причому Лур’є відмовили у зв’язку із судимістю. Як припускає опозиційна преса, саме для цього журналіст і висувався – щоб була підстава відмовити йому так само, як і Навальному (і таким чином “підтвердити” законність відмови опозиціонеру).

Водночас Центрвиборчком допустив до збору підписів кількох кандидатів, висунутих партіями, в тому числі Бориса Титова і Григорія Явлінського.

Нагадаємо, вибори президента Росії призначені на 18 березня 2018 року – річницю незаконної анексії Криму Росією. Ні в Росії, ні поза її межами ні в кого немає сумнівів у тому, що за результатами голосування посаду президента вже вчетверте обійме чинний глава держави Володимир Путін.

Читайте також:

“То ли люди, то ли куклы”. В президенти Росії висунули Навального, Собчак і ще понад 30 осіб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна