Міністр фінансів вимагає відставки генпрокурора Луценка

 

Міністр фінансів Олександр Данилюк звинувачує Генеральну прокуратуру в спробах перешкоджати розслідуванню щодо Приватбанку і вимагає відставки генпрокурора Юрія Луценка.

Про це він повідомив у ході брифінгу в четвер, 21 грудня, передають “Українські новини“.

“Тут неприпустимі кулуарні домовленості. А замість цього Генпрокуратура затягує розслідування щодо колишніх керівників і власників Приватбанку”, – заявив Данилюк.

“Державним Приватбанком було ініційовано 5 кримінальних справ, які розслідуються ГПУ. Зокрема, доведення банку до неплатоспроможності, незаконне виведення коштів з банку, неналежне використання конфіденційної інформації та серверів банку. Однак жодну справу не було передано в суди”, – наголосив міністр.

Данилюк заявив, що розслідування у всіх справах затягується і йде повільно. Крім того, за його словами, ГПУ замість того, щоб вести розслідування проти колишнього керівництва і власників банку, ініціює розслідування щодо працівників НБУ, Мінфіну та банку.

“Зокрема, Генпрокуратурою було порушено провадження про незаконні дії НБУ, Мінфіну, і ці слідчі дії ведуться дуже активно”, – повідомив міністр.

За його словами, також ГПУ веде розслідування проти залучених банком радників, які розслідують масштабні махінації в Приватбанку до націоналізації.

На думку Данилюка, це неприпустимо, адже держава вже витратила на націоналізацію і докапіталізацію Приватбанку 140 млрд. гривень.

Глава Мінфіну заявив, що вимагає відставки генпрокурора.

“Випадкова зустріч Юрія Луценка з Ігорем Коломойським саме напередодні суду в Англії викликає багато питань. Крім того, генпрокурор дискредитував себе атакою на нові антикорупційні органи і нездатністю довести важливі справи до суду”, – зазначив Данилюк.
“Таким чином він дискредитує перед українським народом та міжнародними партнерами президента та парламент, які довірили йому таку важливу функцію, та владу в цілому. Тому він повинен піти у відставку. Я вимагаю його відставки”, – наголосив міністр.

Крім того, Данилюк попросив у правоохоронних органів надати йому державну охорону. Ще влітку він допускав відкриття щодо нього сфабрикованої кримінальної справи за ухилення від податків. Крім того, він повідомляв про появу фейкових акаунтів у соціальних мережах і фальсифікацію про нібито сексуальні домагання.

Тим часом у Генпрокуратурі прокоментували заяву Данилюка про відставку Луценка, зазначивши, що таким чином глава Мінфіну намагається уникнути кримінальної відповідальності за несплату податків. Про це повідомив прес-секретар ГПУ Андрій Лисенко у “Фейсбуці”.

“У Генеральній прокуратурі заява міністра фінансів України щодо відставки генерального прокурора розглядається як банальне бажання уникнути кримінальної відповідальності за встановлену Державною фіскальною службою України несплату ним податків на суму 746 тис. 343 грн”, – написав Лисенко.

Читайте також:
ГПУ підозрює міністра фінансів Данилюка в ухилянні від сплати податків, він не перериватиме відпустку

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна