Голова Держбюро розслідувань розповів про особливості його роботи і свою зарплату

 

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба повідомив, що ДБР має повноцінно розпочати роботу у вересні 2018 року.

Про це він розповів під час брифінгу сьогодні, 20 грудня, повідомляє “Українська правда“.

За словами Труби, у вересні 2018 року ДБР відкриє перші кримінальні провадження.

“Для цього не просто потрібно пройти шлях створення, а виграти марафон. Від вирішення питання з отриманням приміщення для центрального апарату до формування професійно команди”, – наголосив голова Держбюро розслідувань.

Він зазначив, що ДБР займатиметься злочинами, які скоїли вищі посадові особи, “включно з президентом, повноваження якого втратили силу, членами уряду, парламенту, правоохоронцями та суддями, особами, які вчинили військові злочини”.

Крім того, Труба зазначив, що пильну увагу ДБР приділятиме розслідуванню злочинів, вчинених саме теперішніми високопосадовцями.

“Лише таким шляхом можна змусити систему скоритися дії закону”, – наголосив голова бюро.

Він також запевнив, що “дотримання прав людини буде головним принципом у роботі працівників бюро” і це стосується, серед іншого, й оперативно-розшукової діяльності та розслідування кримінальних проваджень.

“Серед інших принципів роботи бюро: незалежність, неупередженість, відповідальність за свої дії, відкритість та співпраця з громадськістю, політична нейтральність,” – додав очільник відомства.

Він зазначив, що організаційна структура ДБР уже погоджена з Кабінетом Міністрів і складатиметься з центрального апарату, в склад якого увійде 19 відділів і управлінь, 7 територіальних управлінь, академія та науково-дослідний інститут.

“Хочу уточнити, що у свої роботі ДБР буде прозором, відкритим. Ми найближчим часом розпочнемо роботу щодо створення окремого сайту, де будемо показувати всі наші кроки, всі етапи, які проходить і буде проходити ДБР”, – сказав Труба.

Труба додав, що скерує листа до конкурсної комісії, щоб вона розпочала відбір претендентів для роботи у відомстві вже цього року.

Він пояснив, що згідно до закону, конкурсна комісія обирає директорів територіальних управлінь, керівників підрозділів центрального апарату, керівників та працівників підрозділу внутрішнього контролю. І лише після цього директор бюро призначає їх на посади.

“Водночас підготовлено зміни до  закону про Державне бюро розслідувань, яким пропонується змінити розташування територіальних управлінь. Адже не у всіх містах, які визначено на даний час в законі,  є можливості для створення умов роботи саме правоохоронних органів бюро, яка поширює свою діяльність на кілька областей”, – додав Труба.

Крім того він розповів, що змінами до законодавства також пропонується надати повноваження для діяльності підрозділів бюро, визначити порядок передачі кримінальних проваджень, які на даний час перебувають в інших правоохоронних органах, визначити розмір заробітної плати працівникам оперативних підрозділів, розмежувати повноваження конкурсних комісій.

“Ми наполягаємо, що ДБР має розпочати роботу з чистого аркуша і не забирати провадження в інших правоохоронних органах. Ми переконані, що бюро не має закінчувати роботу за іншими, бо тільки так зможемо показати на що ми здатні”, – заявив Труба.

Очільник ДБР  зазначив, що спілкувався  з представниками консультативної місії Європейського союзу, а також Ради Європи, і всі зауваження та поради планує використовувати у діяльності ДБР.

Окрім того, Труба запевнив, що не має стосунку до “Народного фронту”, є політично незалежним і залишиться таким під час роботи у ДБР.

Він також розповів, що за законом, зарплата голови ДБР становитиме 30 прожиткових мінімумів (приблизно 51 тисяча гривень) на місяць, а слідчого – 20 прожиткових мінімумів (34 тисячі гривень).

“Цього місяця я зарплати не отримував через відсутність у нас головного бухгалтера, який може проводити нарахування. Але це питання вирішується. І сподіваюся,  що перед Новим роком буде вирішено”, – підсумував голова Держбюро розслідувань.

Читайте також:
Пошук Труба Хто такий Роман Труба, обраний головою ДБР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна