Додаткові вимоги ОРДЛО ставлять під загрозу обмін полоненими, – Геращенко

 

Українські переговорники останніми днями отримали з боку сепаратистів додаткові вимоги, які можуть зірвати обмін утримуваними особами.
Про це повідомила в “Фейсбуці” учасниця гуманітарної підгрупи ТКГ, перший віце-спікер ВР Ірина Геращенко за підсумками переговорів 18 грудня.

“Сьогодні відбулася скайп-конференція гуманітарної підгрупи по звільненню заручників і утримуваних, в якій з української сторони також взяли участь обмудсмен Валерія Лутковська і представники СБУ. Україна підтвердила готовність до звільнення до новорічних і різдвяних свят, ми налаштовані зробити все якнайшвидше і навіть раніше! Сподіваюся, ми виходимо на фінішну пряму”, – написала Геращенко.

“Разом з тим, від представників ОРДЛО в останні дні, 14-15 грудня , мінська група отримала ще додаткові списки з вимогою обов’язково включити цих людей до списків на звільнення, і це, по суті, вносить серйозну сум’ятицю в визначення дати обміну. І по суті веде до зриву процесу”, – зазначила учасниця переговорів.

“На жаль, попри визначені заздалегідь принципові питання порядку денного, ми сьогодні так і не отримали відповіді на питання верифікації людей, які категорично відмовляються бути переміщеними на окуповані території і заявили про це тільки зараз.
А ОРДЛО, по суті, наполягає на тому, щоб українська сторона тягла на лінію зіткнення вільних людей. РФ також заявила, що якщо ми не притягнемо всіх 306 осіб на лінію зіткнення – і вже звільнених, і тих, хто не бажає переміщатися в “русский мир”, від кого є відповідні заяви і чиї адвокати звернулися до нас з вимогою не порушувати права людини – звільнення не буде”, – розповіла Ірина Геращенко.

“Сьогодні ми не отримали відповіді на ці ключові питання. Очікуємо в першу чергу від ОБСЄ отримати чіткі і однозначні відповіді та позицію щодо неможливості примусу до осіб, які вже є на волі. Все це прискорить визначення остаточної дати звільнення заручників”, – додала вона.

“А де знайти тих, хто звільнений вже по закону Савченко? І таких десятки з цього списку 306! В нас же всі, хто відбув покарання, виходить на волю. І пошук їх – це і є затягування процесу звільнення.
Також на мене і Лутковську вже прийшли листи від адвокатів декого з категоричними заявами про неприпустимість тягти їхніх підопічних кудись. Тягти силоміць вільну людину – це кримінальний злочин. Хто на це піде?” – зауважила Геращенко в коментарі.

Водночас учасниця гуманітарної підгрупи наголосила, що для обміну проведена “колосальна робота ГПУ, СБУ, мінської групи, наших дипломатів, обмудсмена, і все це повинно дати результат”.

За її словами, українська сторона запропонувала 20 грудня провести ще одну скайп- конференцію, аби нарешті узгодити остаточні деталі й дату обміну полоненими.

Водночас сторона сепаратистів трактує такі заяви української сторони так, ніби Київ міняє заздалегідь узгоджений список для обміну і зриває цей процес.

Читайте також:
Обмін вінницької в’язниці на свободу в “ДНР”: історія одного шпигуна

Полонений росіянин Агєєв не внесений до списків на обмін, – адвокат

Як повідомляла “Новинарня“, 15 листопада 2017 року учасник гуманітарної підгрупи ТКГ Віктор Медведчук на зустрічі з Володимиром Путіним заявив, що Україна готова звільнити 306 осіб у рамках обміну полоненими в Донбасі, у свою чергу Київ чекає від бойовиків звільнення 74 громадян України.
Президент РФ підтримав ідею такого обміну й повідомив про це по телефону ватажкам “ДНР/ЛНР”. Олександр Захарченко й Ігор Плотницький віддали розпорядження готувати обмін до Нового року.

СБ України привітала дії Путіна щодо звільнення українських полонених.

За даними російських ЗМІ, обмін стосуватиметься лише заручників в ОРДЛО і не включатиме українських політв’язнів у Росії.

Щоб провести обмін, українській стороні слід прийняти правові рішення щодо сепаратистів і бойовиків, які вже засуджені або щодо яких розслідуються кримінальні справи. У зв’язку з цим 9 грудня відбулася нарада в генпрокурора.
Того ж дня в Мінську пройшла зустріч радників президентів “нормандської четвірки” з цього питання.

На прес-конференції 14 грудня Путін заявив про можливий обмін 67 громадян України (а не 74).

14-15 грудня стали надходити численні повідомлення про рішення судів та прокуратури щодо ув’язнених, підсудних та підозрюваних сепаратистів  і громадян РФ, яких планують обміняти в ОРДЛО.
Зокрема, 14 грудня Приморський райсуд в Одесі скасував запобіжний захід у вигляді арешту фігуранту “справи 2 травня” з боку “Антимайдану” – росіянину Євгену Мефьодову – для його обміну на українських полонених в ОРДЛО.
Того ж дня російського танкіста Руслана Гаджиєва, взятого в полон після бою під Дебальцевим 25 січня 2015 року, Артемівський міжрайонний суд Донецької області засудив до 15 років позбавлення волі.
Також Печерський суд змінив запобіжний захід бразильському терористу Рафаелу Лусваргі.

Читайте також:
Обмін полоненими з ОРДЛО може відбутися до 25 грудня, – росЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна