Канада зняла заборону на поставку в Україну летальної зброї

 

Канада внесла Україну до списку країн, яким дозволено поставляти летальну зброю – Automatic Firearms Country Control List (AFCCL).

Про це 13 грудня повідомила урядова Canada Gazette.

Експорт автоматичної ручної стрілецької зброї з Канади заборонений у тому випадку, якщо держава імпорту не включена в даний список. Наразі до AFCCL включені 39 країн – в основному, члени НАТО, а також Австралія, Ботсвана, Чилі та інші.

За даними офіційного видання, метою цього кроку є “підтримка двосторонніх відносин Канади з Україною” та надання можливості канадським експортерам подавати заявку на експорт певних видів стрілецької зброї, забороненої зброї та заборонених пристроїв в Україну.

Відповідне рішення дозволяє продаж Україні летальних озброєнь включно із протитанковими комплексами “Джавелін” – про це в інтерв’ю Українській службі “Голосу Америки” заявив депутат парламенту Канади від Консервативної партії Джеймс Безан.

Президент України Петро Порошенко подякував США й Канаді за надання підтримки в сфері безпеки, зокрема, за включення Канадою України до списку країн, в які дозволено постачання автоматичної стрілецької зброї. Про це глава держави повідомив на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Як і домовлялися, Сполучені Штати санкціонували безпекову допомогу нашій державі, а Канада включила Україну до Контрольного переліку країн, до яких дозволено поставку автоматичної зброї. Шлях до посиленої оборонної допомоги Україні відкрито”, – зазначив Порошенко.

“Вдячний Вашингтону та Оттаві за потужний і вчасний сигнал підтримки! Єдиним фронтом продовжуємо зміцнювати наше безпекове партнерство для протидії агресії та відновлення суверенітету і територіальної цілісності України”, – написав також президент.

Міністр оборони України Степан Полторак у свою чергу заявив, що Канада послідовно демонструє позицію підтримки України у боротьбі за державний суверенітет.

“Вітаю надзвичайно важливе рішення уряду Канади щодо включення нашої країни до переліку держав, до яких дозволено експорт зброї та обладнання оборонного характеру. Це переконливо демонструє послідовну позицію Канади щодо підтримки України в її боротьбі за територіальну цілісність та суверенітет, а також значним практичним досягненням у рамках реалізації угоди про співпрацю з Канадою, яка є одним із наших найголовніших стратегічних партнерів”, – написав генерал армії Полторак у “Фейсбуці”.

Як інформувала “Новинарня“, напередодні президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет США на 2018 рік, в якому передбачається виділення 350 млн. доларів для надання безпекової допомоги Україні та заходи щодо протистояння російській агресії.

Читайте також:
Діаспора спонукає Канаду очолити миротворчу місію на Донбасі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна