Саакашвілі оголосив про готовність очолити уряд

 

Лідер партії “Рух нових сил” Михеїл Саакашвілі заявив, що в нього немає президентських амбіцій в Україні, але водночас він готовий очолити Кабінет Міністрів.

Про це він сказав в ефірі телеканалу ZIK, передає “Інтерфакс-Україна“.

“Я готовий узяти відповідальність у нормальному уряді України, однозначно. Я ніколи не балотуватимуся під жодним соусом у президенти України”, – сказав екс-президент Грузії, який наразі немає жодного громадянства.

На його думку, президентом України має бути лише українець, який народився і виріс в Україні.

“Я прожив понад 13 років в Україні, але українці зі стажем мають бути президентами, а в уряді можуть працювати різні люди залежно від потреб України”, – пояснив він.

За словами лідера “РНС”, він отримував раніше від президента Петра Порошенка пропозиції очолити український уряд, але відмовив йому.

“Він увесь час натякав, мабуть, Яценюку, що я наступний прем’єр-міністр, але коли я дізнався, що він натякав, я сказав: “Петре Олексійовичу, невже ви це говорите?”. Він говорить: “Чом би й ні?”. Я сказав: “Ні!” – розповів Саакашвілі.

Крім того, він підтвердив, що 18 грудня піде на допит до Генпрокуратури відповідно до отриманої повістки.

Як повідомляла “Новинарня“, Печерський райсуд Києва 11 грудня відмовив у запобіжному заході у вигляді цілодобового домашнього арешту для Михеїла Саакашвілі, про що клопотала Генпркуратура.
Він вийшов на волю на час розслідування.

Перед тим 5 грудня Генпрокуратура оголосила Саакашвілі в розшук за ч.1 ст.15, ч.2 ст.28 та ч.2 ст.256 Кримінального кодексу України. Йому інкримінують сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їхньої злочинної діяльності. Ідеться про ймовірне фінансування протестних акцій олігархом-втікачем Сергієм Курченком.

Вранці 5 грудня в будинку на вулиці Костьольній у квартирі, де мешкає лідер “Руху нових сил” Михеїл Саакашвілі, силовики провели обшуки. Він у цей час піднявся на дах і заявляв, що може стрибнути на знак протесту. Пізніше Саакашвілі затримали й посадили в автомобіль, проте близько тисячі прибічників політика заблокували проїзд цього авто. Між правоохоронцями та активістами виникли сутички. Через деякий час, після протистояння активісти розбили вікна, зламали двері в мікроавтобусі і звільнили Саакашвілі. Він перебував у протестному таборі біля Верховної Ради, в готелі “Київ”, а ввечері 8 грудня був затриманий на квартирі його сподвижника Юрія Покиньбороди, колишнього начальника ГУ МВС України в Луганській області та учасника АТО.
Три ночі й два дні Саакашвілі провів у СІЗО СБУ.

Михеїл Саакашвілі у 2004-2013 роках був президентом Грузії, де провів жорсткі ліберальні реформи, але виїхав за кордон після зміни влади та пред’явлення йому кримінальних обвинувачень. У 2015 році він отримав громадянство України та 30 травня став головою Одеської ОДА. 7 листопада 2016 року подав у відставку й почав розвивати власний політичний проект опозиційного спрямування.

У липні 2017 року президент Петро Порошенко припинив громадянство Саакашвілі – на підставі вказання неправдивих даних у заяві про набуття громадянства.
10 вересня Саакашвілі з натовпом прихильників прорвався в Україну через кордон із Польщі, а 17 жовтня очолив протестну акцію біля Верховної Ради, яка згодом переросла в наметовий табір та недільні “Марші за імпічмент”.

Теоретично Саакашвілі може стати прем’єр-міністром України, якщо поверне собі українське громадянство.
Водночас, для того щоб стати президентом України, існує додаткова вимога – громадянин України, який досяг 35 років і має право голосу, повинен проживати в Україні протягом 10 останніх перед днем виборів років.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна