Обмін полоненими з ОРДЛО може відбутися до 25 грудня, – росЗМІ

 

Обмін полоненими між Києвом і ОРДЛО має відбутися до 25 грудня 2017 року.

Про це пише російське видання “Известия” з посиланням на два джерела у мінській контактній групі.

Цю інформацію підтвердили і два співрозмовники в російських дипломатичних колах.

За інформацією газети, остаточні списки буде затверджено 20 грудня – того дня відбудеться останнє у 2017 році засідання ТКГ в Мінську.

Ідеться про 306 бойовиків та прибічників сепаратистів, затриманих українською владою, та 74 полонених на окупованих територіях Донецької й Луганської областей.

Поки залишається неясною доля близько 30 ув’язнених, які, за даними української сторони, не хочуть повертатися в Донецьк і Луганськ на запит “ДНР/ЛНР”.

“До цих людей, у бажанні яких залишитися в Україні сумніваються на Донбасі, українська сторона пропонує відправити незалежних експертів, щоб ті підтвердили їхні наміри. Це правильний і розумний хід”, – сказав один із співрозмовників “Известий”.

За словами співрозмовників видання, Київ серйозно налаштований вирішити питання обміну полоненими до зазначеної дати.

Читайте також:
“Кицю, все буде нормально”. Українським заручникам “ЛНР”
дали зателефонувати рідним. ВІДЕО

Процес обміну полоненими зайшов у глухий кут наприкінці 2016 року.

Як інформувала “Новинарня“, в середу, 15 листопада 2017 року, учасник гуманітарної підгрупи ТКГ Віктор Медведчук на зустрічі з Володимиром Путіним повідомив, що Україна готова звільнити 306 осіб у рамках обміну полоненими в Донбасі, у свою чергу Київ чекає від бойовиків звільнення 74 громадян України.
Ця зустріч відбувалася за присутності патріарха Московського і всієї Русі (РПЦ) Кирила у Воскресенському Ново-Єрусалимському монастирі в Істрі Московської області.
Президент РФ підтримав ідею такого обміну й того ж дня повідомив про це по телефону ватажкам “ДНР/ЛНР” Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому.
Представники сепаратистських угруповань також погодилися і віддали розпорядження готувати обмін до Нового року.

СБ України привітала дії Путіна щодо звільнення українських полонених.

Новий ватажок “ЛНР” Пасічник заявив, що усунення Плотницького не вплине на обмін полоненими

Україна заявляла загалом про 157 своїх заручників в ОРДЛО.

За даними російських ЗМІ, обмін стосуватиметься лише заручників в ОРДЛО і не включатиме українських політв’язнів у Росії.

Щоб провести такий обмін, українській стороні слід прийняти правові рішення щодо сепаратистів і бойовиків, які вже засуджені або щодо яких розслідуються кримінальні справи. У зв’язку з цим 9 грудня відбулася нарада в генпрокурора.

Того ж дня в Мінську пройшла зустріч радників президентів “нормандської четвірки” щодо питання обміну полоненими між Києвом і ОРДЛО.

Читайте також:
У Кропивницькому пройшов марш на підтримку спецпризначенців,
які вже 1000 днів у полоні “ДНР”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна