Бійці ЗСУ провели евакуацію загиблого бойовика. Який, імовірно, пролежав на промці 2,5 місяця. ВІДЕО

 

Українські військовослужбовці провели евакуацію тіла вбитого сепаратиста, покинутого його соратниками й командирами на нейтральній смузі.

Про це йдеться в сюжеті Військового телебачення України, оприлюдненому на YouTube-каналі ВТУ 11 грудня.

Тіло бойовика лежало в “сірій зоні” (імовірно, на Донецькому напрямку, у промзоні біля Авдіївки, де дистанція між позиціями ЗСУ і НЗФ мінімальна) та було евакуйоване на український бік.

В операції брала участь команда гуманітарного проекту ЗСУ “Евакуація 200”.

Один із військових зазначив: очевидно, противники вважали, що їхній “двохсотий” лежить ближче до українських позицій та боялися запросити евакуацію.

Відтак українські військовослужбовці домовилися з терористами про “режим тиші” на ділянці евакуації і вжили заходів безпеки на випадок, якщо домовленості будуть зірвані: підготувалися до вогневого прикриття групи, що висунулася за тілом противника, оминули міни тощо.

“Ми не нелюди, які залишають людей. Зараз режим тиші, і спеціально підготовлена ​​команда буде його забирати. Навіть якщо це ворог, то все одно людина, яку потрібно забрати. Є в нього сім’я, діти. Противник, але все одно людина”, – сказав боєць на ім’я Владислав.

“Якщо [убитий лежить] ближче до наших позицій, тоді виходимо ми”, - пояснив його побратим.

Командир групи “Евакуація 200” Віктор Колосов зазначив, що відбулося узгодження питань щодо виходу, рекогносцировка. Обійшлося без провокацій.

“У нас більш підготовлені групи. Ми не вперше проводимо такі заходи”, – додав він.

Фото:

АТО ЗСУ Евакуація 200 сепаратиста АТО ЗСУ Евакуація 200 сепаратиста 1 АТО ЗСУ Евакуація 200
<
>

За версією журналіста Юрія Бутусова, терористи  не забирають тіла своїх загиблих соратників, щоб мати змогу отримувати за них зарплатню.

“У російських окупаційних військах на Донбасі широко поширений бізнес – “забери зарплату убитого”. Оскільки втрати противника засекречені, в зведеннях найманців завжди “втрат немає”, то ніякого стимулу витягувати своїх поранених та й взагалі берегти найманців не виникає. Ось приклад. У бою з української піхотою противник кинув на поле бою кількох поранених, до ранку всі замерзли. Але російське командування за тілами не зверталося – тому що втрати були приховані. А навіщо рятувати – зарплату його все одно хтось отримує. “Іхтамнєт”. Довелося нашим прибирати труп – ось тут вони тільки і дізналися, що солдат своїх кинули”, – написав Бутусов у соцмережі.

Варто зазначити, що один із колишніх ватажків бойовиків Олександр Ходаковський (полк “Восток” “ДНР”) 1 грудня оприлюднив листа дружини вбитого “востоківця” про те, що Костянтин Ширяєв лежить мертвий в Авдіївській промзоні ще з 28 вересня.

“Мой чоловік, Ширяєв Костянтин, позивний “Чорний” служив у батальйоні “Восток” з 29 вересня 2014 року. 28 вересня цього року він загинув в районі промзони. Уже два місяці його не можуть звідти дістати. Він знаходиться приблизно за 35 метрів від наших позицій. Хлопці, які там стоять, намагалися його витягти, але укри не підпускають. Я зверталася в Червоний Хрест, у Міністерство оборони, в комітет з прав людини і в Генеральну прокуратуру. 20 листопада я дізналася, що його звільнили 2 жовтня як такого, що самовільно залишив частину, тоді як він досі на бойових позиціях. Можливо, це є причиною через яку його не дістають. Допоможіть, будь ласка”, – ішлося в листі.

Читайте також:
“Витягніть нас. Два 300…” Бій під Сентянівкою:
четверо загиблих, двоє врятованих, полонений. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.