Рік мовних квот на радіо: план українізації перевиконано, є суспільний запит

 

Українські радіостанції перевиконали план на мовні квоти в ефірі і крутять в ефірі значно більше пісень державною мовою, ніж того вимагає закон.

Як передає “Новинарня“, про це прозвітувала Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, оприлюднивши результати моніторингу дотримання FM-радіостанціями мовних квот за перший рік їх дії (із листопада 2016 року).

“Ми зробили цей моніторинг в листопаді. В листопаді обсяг пісень українською мовою в середньому загальнонаціональних радіостанціях досяг 39%. При тому що закон вимагає лише 30%. Це дуже хороший показник”, – відзвітував член Нацради Сергій Костинський.

“Із радіомовленням висновки ще більше вражають. Так, на сьогодні ефір [ведучих] україномовний на 88% – йдеться про всі передачі та розмови ведучих. Тоді як згідно з законом – достатньо і 50%”, – передає “5-й канал”.

Водночас Нацраді доводилося і штрафувати радіостанції за недотримання квотних вимог.

Регулятор нарахував 17 порушень за рік на загальну суму штрафів 1,001 млн. грн.

Як зазначив голова Національної ради Юрій Артеменко, із великих загальнонаціональних радіостанцій штрафи отримали чотири. Найбільший штраф – “Ера FM” – 317 тис. грн. Інші три – “Kiss FM”, “Шансон“, “Люкс FM“.
Відповідно до Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, санкцією за порушення мовних квот є штраф у розмірі 5% загальної суми ліцензійного збору.

“Інтегральний показник пісень українською в ефірі абсолютно всіх радіостанцій, якщо не брати до уваги Суспільне мовлення і «Країну FM», цього року становив майже 40%. Можемо стверджувати, що загалом в ефірі українських радіостанцій, крім окремих винятків, домінують українські, європейські і американські пісні”, – розповів Юрій Артеменко.

“Перевиконання радіостанціями мовних квот свідчить про те, що їх впровадження повністю відповідає суспільному запиту. У 2017 році частка передач державною мовою значно більша, ніж того вимагає закон – 85% замість 50%”, – заявив Сергій Костинський.

Як інформувала “Новинарня“, 16 червня 2016 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає, що пісні українською мовою мають становити в ефірі впродовж першого року дії закону (з 8 листопада 2016) – не менш як 25%, з другого року – 30%, з третього року (тобто з кінця 2018-го) – не менше 35%, все в проміжках часу між 7.00 та 14.00 і між 15.00 та 22.00.

Для порівняння: у 2011 році частка українських пісень в радіоефірі становила 4,5%, у 2013-му – 2,2%, у 2014 році – 5,0%.

Мова ведення програм на радіо має бути українська щонайменше 50% часу – в перший рік, 55% – другий, 60% – третій рік.

Читайте також:
У перший день дії квот частка українських пісень на радіо стрибнула до 30%. ІНФОГРАФІКА

Руслана запустила 100% україномовне радіо – Radio1.ua, 
яке покриє також зону АТО. СЛУХАТИ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна