Офіційно затверджено військову співпрацю країн ЄС

 

Міністри закордонних справ Євросоюзу 11 грудня в Брюсселі ухвалили рішення щодо розвитку оборонної політики.

Програма у сфері оборони має назву PESCO – Permanent Structured Cooperation, або “постійна структурна співпраця”.

Співпрацювати вирішили 25 країн, без Великої Британії, Данії та Мальти, передає “Польське радіо”.
Це Австрія, Бельгія, Болгарія, Чехія, Хорватія, Кіпр, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Ірландія, Латвія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Польща, Португалія, Румунія, Словенія, Словаччина, Іспанія та Швеція.

До реалізації подано 17 проектів.

Один із них, підготовлений голландцями, стосується військової мобільності та спрощує процедури, щоб полегшити рух військ між країнами ЄС. У цьому проекті хочуть взяти участь майже всі уряди.

Ще один із проектів підготували французи. Він стосується програмного забезпечення для створення зв’язку між збройними силами.

У двох названих проектах бере участь Польща.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Німеччина керуватиме чотирма з 17 проектів PESCO: медико-санітарна служба, центр логістики, центр навчально-тренувальних місій і служба, яка займеться створенням сил швидкого реагування.

Список проектів ще відкритий і в будь-який час країни зможуть представити свої ідеї для реалізації та розраховувати на співфінансування з бюджету ЄС.

Європейське військове співробітництво має працювати там, де окремі держави-члени не здатні нести тягар оборонних спроможностей.

У майбутньому також будуть прийняті рішення про створення штабів або штаб-квартир для стабілізаційних місій ЄС.

Читайте також:
23 країни ЄС у Брюсселі утворили PESCO – структуру з питань безпеки та оборони

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна