23 країни ЄС у Брюсселі утворили PESCO – структуру з питань безпеки та оборони

 

Представники 23 країн-членів Євросоюзу – із 28-ми – вперше в історії погодилися на “постійну структуровану співпрацю з питань безпеки та оборони” (Permanent Structured Cooperation on security and defence, PESCO).
Церемонія підписання документа пройшла 13 листопада у Брюсселі, повідомляє “Укрінформ“.

У рамках механізму PESCO учасники вже запропонували для імплементації понад 50 проектів, які стосуються зміцнення оборонних спроможностей та проведення військових операцій.

Як наголосила високий представник ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Федеріка Могеріні, зміцнення оборони в рамках Євросоюзу є позитивним чинником для НАТО.

За даними Deutsche Welle, остаточне рішення щодо започаткування PESCO має бути ухвалене у грудні 2017 року.
Участь у реалізації цих намірів є добровільною для членів ЄС.
Ірландія, Португалія та Мальта досі розмірковують, чи брати участь в PESCO. Дві країни – Велика Британія та Данія – відмовилися брати участь у структурі.

За даними ЗМІ, рішення створити PESCO свідчить про те, що ЄС рухається у напрямку самостійності в питанні забезпечення власної оборони замість того, щоб розраховувати у цьому питанні винятково на НАТО.

У Брюсселі наголошують, що PESCO не стане конкурентом Північноатлантичного альянсу, до якого входять 22 члени ЄС.

У червні 2017 року на саміті ЄС був затверджений план розвитку PESCO. Глава Європейської Ради Дональд Туск тоді назвав це рішення “історичним кроком”.

Учасники саміту домовилися також про створення єдиного Європейського оборнного фонду, з якого фінансуватимуться розробки систем озброєнь та їх закупівлі.

Формат структурованого оборонного співробітництва (PESCO) передбачений Лісабонською угодою про ЄС та дозволяє країнам-членам на добровільних засадах, але за чіткими узятими зобов’язаннями, поєднувати зусилля для розвитку своїх оборонних спроможностей через реалізацію проектів у цій сфері. Зокрема, може йтися про створення спільних сил швидкого реагування або здійснення закупівель у сфері оборони.

Читайте також:
Європарламент висловився за створення спільного оборонного союзу та ОК

Міністри ЄС погодили план з оборони і безпеки

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна