Анджеліна Джолі закликала НАТО захистити права жінок під час війни в Україні

 

Знаменита американська кіноакторка Анджеліна Джолі згадала про Україну у статті, яка розповідає про насильство у зонах бойових дій.

Посол доброї волі ООН Джолі підписала цей матеріал разом із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом та опублікувала 10 грудня у британській газеті The Guardian, передає “Новинарня“.

Текст називається “Чорму НАТО має захищати жіночі права”.

Стаття присвячена тому, що Північноатлантичний альянс має важелі впливу, які допоможуть припинити насильство над жінками та гендерну нерівність.

“Незважаючи на те, що насильство заборонено міжнародним правом, сексуальне насильство й надалі використовується як тактика війни в численних конфліктах від М’янми до України і від Сирії до Сомалі. Це і масове, і групове зґвалтування, і сексуальне рабство, і зґвалтування як форма катувань, етнічних чисток та тероризму. Це пояснює, чому бути жінкою на війні небезпечніше, ніж солдатом”, — написала Анджеліна Джолі.

“…Ми бачили, як конфлікти, в яких жіночі тіла та права систематично паплюжаться, як ця наруга триває і спричиняє глибші рани, які набагато складніше вилікувати. Таким чином, припинення гендерного насильства є важливою проблемою миру та безпеки, а також соціальної справедливості”, – йдеться у статті.

“Протягом майже 70 років НАТО виступає за колективну оборону від військових загроз. Але також для захисту демократії, особистої свободи, верховенства права та Статуту ООН. Ми вважаємо, що НАТО несе відповідальність та має можливість бути провідним захисником прав жінок.
Зокрема, ми вважаємо, що НАТО може стати глобальним військовим лідером у справі запобігання та реагування на сексуальне насильство в конфліктах, спираючись на сильні сторони та можливості своїх держав-членів та співпрацюючи з багатьма країнами-партнерами”, – заявили Джолі і Столтенберг.

“Протягом найближчих місяців ми будемо працювати разом з іншими, щоб визначити шляхи, якими НАТО може посилити свій внесок у захист та участь жінок у всіх аспектах запобігання та врегулювання конфліктів”, – зазначено в матеріалі.

Читайте також:
Жінки-переселенки у вигляді вистави розповіли про свої проблеми
віце-генсеку ООН. ФОТО

Жінок, які вже брали участь в АТО, вистачить на дві бригади

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна