Парламент іще на рік продовжив мораторій на продаж землі с/г призначення

 

Верховна Рада продовжила до 2019 року діючий в Україні з 2001 року мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення.

За ухвалення законопроекту №7350 “Про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони на відчуження сільськогосподарських земель” проголосували 236 народних депутатів, повідомляє УНІАН.

У документі зазначається, що продовження мораторію на продаж сільгоспземель на один рік дасть змогу врегулювати на законодавчому рівні процедуру обігу цих земель і розробити необхідні нормативно-правові акти.

Ініціаторами законопроект виступили сім народних депутатів від партії “Воля народу”, фракції Блоку Петра Порошенка, Радикальної партії Олега Ляшка та депутатської групи “Відродження”.

Член депутатської групи “Воля народу” Сергій Лабазюк, представляючи проект у сесійній залі, зазначив:

“Очевидно, що землю потрібно відпускати у вільне плавання. Але всі ми прекрасно розуміємо, що поки вітчизняні аграрії, чи дрібні, чи великі, не зможуть собі дозволити купити цю землю, ми не можемо відкривати ринок. Тому повне відкриття ринку необхідно відкласти на конкретно визначений термін, чітко на всіх рівнях розпланувати дії на цей період”.

За словами Лабазюка, за рік, на який продовжується термін дії мораторію, в Україні необхідно провести повномасштабну інвентаризацію земель і у співпраці з експертами, профільними асоціаціями, фермерами розробити реальний план дій із запуску земельного ринку.

На засіданні парламент розглянув також сім альтернативних ухваленому законопроектів. Проект закону №7350-1, ініціатором якого є депутат від БПП Олег Барна, пропонував продовжити мораторій до 2024 року. Законопроект №7350-2, ініційований депутатом від БПП Сергієм Капліним, а також законопроект №7350-3 від групи депутатів з фракції “Батьківщина” пропонували продовжити мораторій до 2023 року. Документ №7350-4, внесений позафракційним депутатом від ВО “Свобода” Юрієм Левченком, пропонував продовжити мораторій до моменту ухвалення закону про повну заборону торгівлі землями сільськогосподарського призначення. Законопроект №7350-5, ініційований депутатом від партії “Опозиційний блок” Олександром Вілкулом, пропонував продовжити мораторій до проведення всеукраїнського референдуму, на якому українці змогли б висловити свою думку щодо відкриття ринку землі.

Два останніх законопроекти – №7350-6 і №7350-7, ініційовані депутатом від БПП Олексієм Мушаком, – пропонували не в черговий раз продовжувати дію мораторію, а зайнятися підготовкою закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

У меморандумі з Міжнародним валютним фондом зазначено, що Україна планувала до кінця травня 2017 року ухвалити закон, який регламентує оборот земель сільгосппризначення, і з 2018 року (після закінчення дії мораторію) почати продаж сільгоспземель.

Відповідно до запропонованої урядом моделі проведення земельної реформи, купувати землі, в разі скасування мораторію, зможуть винятково громадяни України – фізичні особи, при цьому максимальний поріг власності одного громадянина не перевищуватиме 200 га.

Водночас робоча група при Мінагропроді допускає можливість продажу земельних ділянок з урахуванням низки обмежень невеликим господарствам – юридичним особам.

В Україні з 2001 року діє мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. У жовтні 2016 року Верховна Рада продовжила його дію до кінця 2017 року.

Читайте також:

СБ закликає уряд скасувати мораторій на продаж земель с/г призначення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна