Трамп заявив, що визнає Єрусалим столицею Ізраїлю

 

Президент США Дональд Трамп заявив 6 грудня, що “настав час офіційно визнати Єрусалим столицею Ізраїлю”.
Він також сказав, що розпорядився почати підготовку до переїзду посольства США з Тель-Авіва до Єрусалима, що може зайняти від трьох до чотирьох років.

При цьому Трамп заявив, що має намір “зробити все, що в його силах, щоб сприяти укладенню мирної угоди, прийнятної як для ізраїльтян, так і для палестинців”.

Президент США оголосив, що його рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю не спонтанне.

“Я думаю, що це давно назріло. Багато президентів заявляли, що хочуть щось зробити, і вони цього не зробили”, – сказав Трамп.

Раніше Трамп оголосив, що Сполучені Штати визнають Єрусалим в якості столиці Ізраїлю і перенесуть своє посольство з Тель-Авіва до Єрусалима. Про це Трамп повідомив під час телефонних розмов з лідерами Ізраїлю, Палестинської національної адміністрації, Саудівської Аравії, Єгипту і Йорданії.
Лідери арабських країн піддали різкій критиці рішення глави Білого дому.
Верховний представник Євросоюзу у закордонних справах Федеріка Могеріні заявила, що необхідно утриматися від будь-якого кроку, який би міг підірвати майбутню мирну угоду між палестинцями та ізраїльтянами.
Французьке міністерство закордонних справ підкреслило, що статус Єрусалима має бути визначено в результаті ізраїльсько-палестинських переговорів.

Переїзд американського посольства до Єрусалима та визнання міста столицею Ізраїлю – як номінує Єрусалим сам Ізраїль – суперечить міжнародному консенсусу. Більшість західних столиць не визнає Єрусалим столицею.
Палестинці наполягають на тому, що Східний Єрусалим, який включає в себе Старе місто, де зосереджені релігійні святині мусульман, християн і євреїв, буде столицею їхньої держави.

Читайте також:
Трамп у Єрусалимі заявив, що Ізраїль та Палестина готові до миру, й вилетів до Італії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна