Річниця Будапештського меморандуму: МЗС нагадало про зобов’язання

 

Надання Україні летальної зброї має стати ефективною відповіддю на зростаючу загрозу з боку Російської Федерації.
Про це йдеться у заяві МЗС України з нагоди 23-ї річниці підписання Будапештського меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум).

Дипломати нагадали, що 5 грудня 1994 року Велика Британія, США та РФ підписали Будапештський меморандум.

“В умовах розпаду СРСР та глобальних загроз для безпеки та режиму нерозповсюдження, пов’язаних із значним ядерним потенціалом СРСР, Україна зробила унікальний внесок у справу глобального ядерного роззброєння та стабільності”, – йдеться у заяві МЗС України.

“Російська збройна агресія проти України є грубим порушенням міжнародного права та положень Будапештського меморандуму. У зв’язку з відмовою України від ядерної зброї, у статті 2 Росія зобов’язалася утримуватися від загрози силою чи використання сили проти територіальної цілісності або політичної незалежності України та надала міжнародно-правові зобов’язання, що ніяка її зброя ніколи не буде використовуватися проти України”, – наголошують в МЗС.

У цьому зв’язку сказано, що така поведінка Росії, як ядерної держави, становить загрозу режиму ядерного нерозповсюдження в цілому, яка відчувається особливо гостро в умовах ядерного шантажу і провокацій з боку Корейської Народно-Демократичної Республіки.

“Надання Україні ядерними державами гарантій безпеки шляхом підписання відповідного міжнародно-правового документа, яким і став Будапештський меморандум, було умовою, за якою український парламент надав згоду на приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року. Україна розглядала та продовжує розглядати такі гарантії як обставину, що становила істотну підставу для приєднання України до зазначеного Договору”, – підкреслюється у заяві.

У документі сказано, що Україна високо цінує дії США, Великої Британії та Франції, які реально підтверджують підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, засуджують протиправні дії російської сторони, вживають заходів у відповідь на агресію РФ проти України.

“Ми впевнені, що посилення політичної підтримки практичною допомогою з укріплення обороноздатності України шляхом надання летальної зброї повинно стати ефективною відповіддю на зростаючу безпекову загрозу з боку РФ. Це засвідчить повну відданість держав-підписантів Будапештського меморандуму взятим зобов’язанням та зміцнюватиме архітектуру європейської безпеки, невід’ємним елементом якої є Меморандум”, – наголошують дипломати.

“Україна продовжує розглядати Будапештський меморандум як важливий міжнародний політико-правовий інструмент забезпечення безпеки України з боку США, Великої Британії, а також Франції та КНР і вимагає від Росії повною мірою дотримуватися зобов’язань”, – підсумовується у заяві.

Читайте також:
Радник Трампа Макмастер: США й далі зміцнюватимуть оборону України. Нелетальною допомогою

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна