Держдеп США став на захист НАБУ. ЗАЯВА

 

Державний департамент США засудив зрив Генеральною прокуратурою України спецоперації НАБУ.

Про це йдеться в заяві під назвою “Прихильність боротьбі з корупцією в Україні”, опублікованій на сайті Держдепу США 4 грудня.

“Нещодавні події, включаючи зрив розслідування корупції на високому рівні, арешт посадових осіб із Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і вилучення чутливих матеріалів НАБУ, викликають стурбованість з приводу відданості України боротьбі з корупцією”, – сказано в заяві Держдепу.

У Вашингтоні розцінили ці дії як частину зусиль з підриву незалежних антикорупційних інституцій в Україні, яким надали допомогу США та інші країни.

“Вони підривають довіру громадськості і підривають міжнародну підтримку України”, – відзначили в Держдепі.

“Як сказав держсекретар Рекс Тіллерсон, “Україні немає сенсу боротися за своє тіло на Донбасі, якщо вона втрачає свою душу в корупції. Інститути боротьби з корупцією мають бути захищеними, підтримані матеріально й захищені”, – зазначено у відозві.

“Відображаючи вибір народу України, Сполучені Штати закликають всі гілки української влади спільно працювати над викоріненням корупції із суспільного життя. Усунення корупції є ключем до досягнення стабільності, безпеки й процвітання для всіх українців”, – резюмували в Державному департаменті США.

Читайте також:
Луценко вважає, що всі агенти НАБУ поза законом

НАБУ заявило про диверсію з боку Генпрокуратури й СБУ.
У Бюро обшуки

Як відомо, 29 листопада Державна міграційна служба повідомила, що агента НАБУ затримали під час спроби передачі хабара першому заступнику голови ДМС Діні Пімаховій. Було акцентовано, що це Сергій Боярський (Титенков) – син колишнього нардепа від Партії регіонів.
Крім того, ввечері у Національному антикорупційному бюро СБУ провела обшуки. Деякі ЗМІ повідомляли про ще сімох затриманих працівників НАБУ.

30 листопада НАБУ заявило, що її детектив під прикриттям не пропонував хабар Пімаховій, а проводив довготривалу спецоперацію, в яку втрутилися Генеральна прокуратура та Служба безпеки України, зірвавши її.
За твердженням НАБУ, Служба безпеки, ведучи прослуховування для Бюро, “завербувала” підозрювану для тиску та кримінального переслідування працівників Антикорупційного бюро.

Пімахова заперечує, що вимагала хабар у 30 тисяч за легалізацію іноземців в розмовах із Титенковим.

Натомість НАБУ оприлюднило відеозаписи, акцентуючи на тому, що Пімахова перша виставила протизаконні корупційні умови отримання українського паспорта громадянином Ірану.
Бюро також заявляє, що в ході операції мала бути викрита не сама Пімахова, а вся мережа посадовців, замішаних у незаконних операціях навколо видачі паспортів і громадянства України іноземцям.

Керівники НАБУ Артем Ситник і САП – Назар Холодницький 30 листопада провели зустріч із генпрокурором Луценком. Після цього вони повідомили, що ніхто з агентів НАБУ затриманий не буде.

Своєю чергою генпрокурор Юрій Луценко заявив, що затриманому агенту НАБУ 30 листопада оголосять про підозру у даванні та провокації хабара. Він висловив думку, що працівники НАБУ вчинили протизаконну провокацію проти чиновника міграційної служби.
Також генпрокурор спростував інформацію про затримання сімох працівників НАБУ.

Згодом у ГПУ викрили особу та адресу таємного агента НАБУ “Катерини“.

Ситник заявив, що СБУ зірвала всі спецоперації НАБУ під прикриттям, але не змогла розрити агентурну мережу.

Деякі коментатори пов’язують дії генпрокуратури й СБУ зі спробою влади змінити керівника НАБУ до початку президентських виборів.

Читайте також:
“Другий фронт”: Луценко підсилив ГПУ речником з питань АТО Лисенком

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна