Генпрокуратура виклала свою версію зловживань НАБУ у справі Пімахової. ВІДЕО

 

Генеральна прокуратура стверджує, що заступник голови Державної міграційної служби Діна Пімахова неодноразово відмовляла детективу НАБУ під прикриттям у прийнятті незаконних рішень.

Про це йдеться в заяві ГПУ, оприлюдненій 1 грудня прес-секретарем генерального прокурора Ларисою Сарган.

У ГПУ пояснюють, що 26 вересня 2017 року Пімахова за власної ініціативи звернулася до Служби безпеки із заявою про вчинення стосовно неї злочину – провокації підкупу.

На підставі наявних матеріалів 27.09.2017 р. слідчі ГПУ внесли до ЄРДР відомості про вчинення злочину, СБУ невідкладно розпочала комплекс негласних слідчих (розшукових) дій.

У ході оперативних дій було зафіксовано неодноразові факти відмови службовою особою ДМСУ про прийняття незаконних рішень щодо виготовлення документів.

ГПУ також оприлюднила відео на підтвердження власної версії.

Генпрокуратура стверджує, що детектив НАБУ Сергій Титенков (Тітєнков, Боярський) “входив до складу організованої групи осіб, що сформувалася у вигляді т.зв. “таємного підрозділу” НАБУ під керівництвом колишнього працівника МВС та з відома очільників Антикорупційного бюро”.

“Метою діяльності організованої групи було штучне створення умов для одержання неправомірної вигоди службовими особами, їх незаконне притягнення до кримінальної відповідальності та дискредитація, а також подальше позитивне висвітлення результатів та здобутків НАБУ по боротьбі з корупцією”, – заявляють у ГПУ.

“Вказана група осіб використовувала конспіративну квартиру для оперативних нарад та розробки подальших планів по незаконному притягненню до кримінальної відповідальності Пімахової через провокацію підкупу”, – йдеться в коментарі Генпрокуратури.

Там зазначають, що “для досягнення своєї мети “агенти” НАБУ виходили не тільки за рамки закону, але й етики і моралі”, і наполягають, що детективи НАБУ провокували Пімахову на отримання хабара.

“В ході обшуків в одному із приватних будинків Києва, що служив таємним офісом другого підрозділу НАБУ, незаконно зберігалися та в подальшому були вилучені у великій кількості документи із грифом “таємно” та “цілком таємно”, спеціальні технічні засоби для зняття інформації, а також паспорти громадян іноземних держав”, – йдеться в коментарі ГПУ.

30 листопада 2017 року повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 369, 370 КК України, таємному агенту НАБУ Сергію Тітєнкову.

У Генпрокуратурі зазначають, що слідчі дії тривають.

Читайте також:
Генпрокуратура розкрила особу секретного агента НАБУ “Катерини”

Луценко: Пімахова не ангел, але не можна боротися зі злом незаконними методами

НАБУ заявило про диверсію з боку Генпрокуратури й СБУ.
У Бюро обшуки

Як відомо, 29 листопада Державна міграційна служба повідомила, що агента НАБУ затримали під час спроби передачі хабара першому заступнику голови ДМС Діні Пімаховій. Було акцентовано, що це Сергій Боярський (Титенков) – син колишнього нардепа від Партії регіонів.
Крім того, ввечері у Національному антикорупційному бюро СБУ провела обшуки. Деякі ЗМІ повідомляли про ще сімох затриманих працівників НАБУ.

30 листопада НАБУ заявило, що її детектив під прикриттям не пропонував хабар Пімаховій, а проводив довготривалу спецоперацію, в яку втрутилися Генеральна прокуратура та Служба безпеки України, зірвавши її.
За твердженням НАБУ, ведучи прослуховування для Бюро, СБУ “завербувала” підозрювану для тиску та кримінального переслідування працівників Антикорупційного бюро.

Пімахова заперечує, що вимагала хабар у 30 тисяч за легалізацію іноземців в розмовах із Титенковим. Натомість НАБУ оприлюднило відеозаписи, акцентуючи на тому, що Пімахова перша виставила протизаконні корупційні умови отримання українського паспорта громадянином Ірану.

В НАБУ кажуть, що епізоди, коли Пімахова стала заперечувати проти реалізації корупційних схем, відбулися значно пізніше тих випадків, коли вона сама пропонувала такі схеми. Тобто вже тоді, коли вона знала про агента НАБУ під прикриттям.

Керівники НАБУ Артем Ситник і САП – Назар Холодницький 30 листопада провели зустріч із генпрокурором Луценком. Після цього вони повідомили, що ніхто з агентів НАБУ затриманий не буде.

Своєю чергою генпрокурор Юрій Луценко заявив, що затриманому агенту НАБУ 30 листопада оголосять про підозру у даванні та провокації хабара. Він висловив думку, що працівники НАБУ вчинили протизаконну провокацію проти чиновника міграційної служби.
Також генпрокурор спростував інформацію про затримання сімох працівників НАБУ.

При цьому речник генпрокурора Лариса Сарган повідомила, що під час обшуку за місцем проживання агента Катерини Сікорської в селі Козин у приватному будинку були вилучені документи із грифом “обмеження доступу”, зошити із секретною інформацією про прослуховування об’єктів зацікавленості НАБУ, матеріали проведених негласних слідчих (розшукових) дій, які оброблялися за відсутності у агента Катерини допуску до держтаємниці.
Крім того, за словами Сарган, Сікорській та близьким членам її родини належать три приватні будинки в елітному селищі Козин, престижні автомобілі “Мазератті”, “Лексус” та два “Порше Кайєн”.

Читайте також:
Ситник: СБУ зірвала всі спецоперації НАБУ під прикриттям,
але не змогла розрити агентурну мережу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна