Асамблея ПАЧЕС у Києві: незапрошена Росія обурюється заявою про анексовані території

 

Генасамблея Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва, що провела пленарне засідання в Україні, ухвалила декларацію з нагоди 25-ї річниці ПАЧЕС, в яку з ініціативи Києва внесено норму про анексовані території у регіоні.

Текст відповідної декларації опублікований на сайті Верховної Ради.

Відповідно до голосування 30 листопада, в декларації було враховано поправку (пункт 21), внесену делегацією України, передає “Європейська правда”.

У документі наголошується, що конфлікти у Чорноморському регіоні мають вирішуватись на підставі повної поваги до територіальної цілісності, незалежності та суверенітету держав-членів ОЧЕС.

“Заявляємо, що необхідно сприяти відновленню територіальної цілісності держав ЧЕС, визнаних міжнародними організаціями, такими як ООН, ОБСЄ, ПАРЄ, Європарламент, як незаконно анексованих”, – йдеться у поправці делегації України до Декларації (п. 21), однак без згадки про Росію.

“Той, хто говорить, що ПАЧЕС – це лише економічна структура і закликає не виносити політичні питання у справи ПАЧЕС, – говорить нещиро. Наша декларація однозначно стверджує, що ці конфлікти мають бути вирішені на основі поваги до територіальної цілісності, незалежності та суверенітету країн-членів ПАЧЕС”, – заявив у заключному слові президент ПАЧЕС, голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Напередодні делегація Вірменії, яка прибула на сесію ПАЧЕС у Києві, залишила залу засідань на знак протесту проти наради, проведеної з ініціативи глави української делегації без вірменських представників.
Делегація заявила, що в результаті наради в декларацію було внесено зміну про існуючі в регіоні конфлікти, що, на їхню думку, повністю суперечить комплексному принципу міжнародного права.

Окрему заяву з цього приводу видало також МЗС РФ. У ній сказано про те, що Україна нібито зловжила своїми головуючими функціями у ПАЧЕС, домігшись внесення “політичних” поправок.

“Стає очевидно, що Україна не справляється зі своїми обов’язками як голова ПАЧЕС”, – заявили в російському МЗС, підкресливши, що за головування України “порушуються загальноприйняті норми і принципи роботи багатосторонніх організацій та не забезпечується повноформатна участь делегацій”.

“Українці фактично зловжили своїми головуючими функціями, “викрутивши руки” делегатам ПАЧЕС, і домоглися прийняття явно не збалансованих формулювань, що виходять за рамки економічної тематики, якою повинна займатися Парламентська асамблея Чорноморського економічного співробітництва”, – заявили в Москві.

Як відомо, зібрання ПАЧЕС вперше проходило без участі Росії, тому що Україна не направила запрошення російській делегації.

Читайте також:
Парламентська асамблея ОБСЄ в підсумковій декларації засудила
гібридну агресію Росії в Україні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна