Американці вже продають Україні летальну зброю – гранатомети PSRL. ВІДЕО

 

Американська компанія вже продає Україні летальну зброю.

Як з’ясував “Голос Америки”, компанія з Техасу AirTronic USA, отримавши ліцензію, постачає в Україну гранатомети PSRL (Precision Shoulder Rocket Launcher) – це удосконалена в США версія радянського РПГ-7.

Головний директор компанії Річард Вендівер розповів, що почав співпрацю з Україною два роки тому, і перші поставки гранатометів пішли в Україну у 2016 році.

“Ми почали постачати наш товар в Україну торік, ми продовжуємо здійснювати поставки донині. Про деталі, як і що ми робимо, я не можу говорити. Але можу сказати, що ми – у дуже близькій координації з американським посольством, з Державним департаментом, Пентагоном та з українським урядом. Наші системи відправляються під DDTC DSP-5 експортною ліцензією Державного департаменту США”, – сказав Вендівер.

Приватний виробник зброї визнав, що їм було нелегко отримати ліцензію.

“Щоб отримати дозвіл, який нам був потрібен, пішло трохи часу через делікатність теми під час переговорів Мінськ-2. Але ці системи не суперечать угодам Мінськ-2. Тим не менше, ми все одно повинні були пройти низку бюрократичних та політичних перепон, щоб отримати нашу експортну ліцензію. І ми пройшли процес заповнення документів”, – сказав директор.

За словами керівника компанії AirTronic USA, посольство CША в Києві координує дії з Міноборони України, щоб контролювати, як використовується американська зброя в Україні.

Бізнес-контракт також забороняє українським споживачам перепродавати чи експортувати продукцію кампанії.

“Угода поновлюється щороку, то ж це залежить від потреб України. Наразі вона не обмежена часом”, – сказав він.

Як запевняє Вендівер, все відбулось через традиційний процес заповнення документів на отримання ліцензії. До процесу також долучилось посольство України у США.

Посол України в США Валерій Чалий зазанчив, що контракти й ліцензія на таку угоду – “це і політичне рішення, але це й комерційні питання”.

“Створення умов для налагодження такої співпраці – це те, чим ми займаємось. Свого часу ми звели компанію AirTronic USA з «Укроборонпромом», і далі вони вже розвивали цю співпрацю”, – каже дипломат.

Перші контакти компанії почали налагоджувати у 2015 році. Валерій Чалий наголошує, що існують відмінності між цими комерційними угодами та військовою допомогою США Україні.

“Ми очікуємо, що законопроект, який передбачає надання Україні озброєнь летального характеру і пройшов через Палату представників та Сенат, буде підписаний президентом Трампом, і це до 50 мільйонів фінансування саме на летальну оборонну зброю. Рішення ухвалювати президенту Трампу. Але бізнес-поставки це інша тема. Там мова йде про більш потужну оборонну зброю”, – зазначив Чалий.

“Очевидно, PSRL – це система летальної зброї. Але це оборонна летальна зброя. Це не є якісь серйозні ракетні установки, вони мають лише дальність влучання [до] 1000 метрів. То ж допоки ці системи озброєнь лишатимуться на українській частині від кордону, це не є наступальна зброя. Але якщо наступальні війська почнуть перетинати кордон, тоді, я думаю, українські збройні сили могли б використати наші системи, щоб зупинити наступ”, – пояснив Річард Вандівер.

Як відомо, перші зразки американського рімейка РПГ-7 – ручного гранатомета PSRL-1 (Precision Shoulder Rocket Launcher) – з’явилися в батальйоні “Азов”.

Розробка компанії AirTronic вперше була продемонстрована на виставках у 2015 році. Серійне виробництво почалося 2016 року.

Гранатомет має значну перевагу над радянським і російським РПГ-7 – за його допомогою при використанні нового оптичного прицілу можна з імовірністю в 90% влучати в ціль типу “танк” з відстані 800 метрів.

Крім того, AirTronic працює над створенням керованого боєприпасу для цього гранатомета, роблячи його прямим конкурентом розробкам КБ “Луч” – ПТРК “Корсар” – і гранатомета ПРГ.

Читайте також:
Прийнято закон про $350 млн. військової допомоги США Україні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна