Як Україна відзначає День Гідності і Свободи

 

Сьогодні, 21 листопада, Україна відзначає День Гідності і Свободи.

Від ранку кияни та гості столиці несуть квіти на алею Героїв Небесної сотні. З 10:00 до 13:00 на честь пам’яті загиблих під час Революції гідності героїв відбулася молодіжна хода, покладання квітів і запалення свічок, а також панахида.

Фото: Євген Любімов / Укрінформ

Вшанували пам’ять загиблих героїв і президент Петро Порошенко з дружиною Мариною, а також голова Верховної Ради Андрій Парубій та прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій, президент України Петро Порошенко з дружиною Мариною та прем’єр-міністр Володимир Гройсман біля пам’ятного знака Героям Небесної сотні. Фото: прес-служба президента

Як повідомляє прес-служба глави держави, президентське подружжя встановило лампадки до хреста на місці загибелі Небесної сотні.

Фото: прес-служба президента

На 19:00 зібратися на Майдані запрошує  рух “Новий вогонь” на чолі з активістом Дмитром Різниченком.

“Запрошую о 19-й годині на Майдан. Це – річниця нашого повстання, якщо хто не забув. Річниця дня, коли ми стали вільними. Зустріч – під квітковим годинником (бо підступи до, власне, площі влада перегородила)”, – закликав Різниченко.

Сторінка акції у “Фейсбуці” – тут.

У Національній музичній академії України ім. П. І. Чайковського відбудеться концертна програма до Дня Гідності та Свободи.

Також о 19:00 у Національній філармонії України відбудеться культурно-мистецький проект “Хорал безсмертя” – Майдан-Еволюція.

Загалом тематичні громадські заходи првідбуватимуться на Софійській та Михайлівській площах, на майдані Незалежності й вулиці Хрещатик (на відрізку від вулиці Богдана Хмельницького до вулиці Інститутської, на пішохідній частині) до 24 листопада.

На самому Майдані триває виставка “Майдан: ландшафти незалежності”, підготовлена Українським інститутом національної пам’яті (фото – УНІАН).

виставка-майдан виставка-майдан1 виставка-майдан2
<
>

День Гідності і Свободи відзначається щороку 21 листопада згідно з указом Президента від 13 листопада 2014 року на честь початку цього дня двох доленосних подій у новітній українській історії: Помаранчевої революції 2004 року та Революції гідності 2013 року.

Як відомо, 21 листопада 2013 року на майдані Незалежності зібралися незгодні із рішенням уряду Миколи Азарова та президента Віктора Януковича зупинити євроінтеграційні процеси й відмовитися від підписання Угоди про асоціацію України з Євросоюзом.

Люди, які прийшли під стелу Незалежності переважно на заклик журналіста Мустафи Найєма, вирішили залишитися на майдані на ніч. Так почався Євромайдан, що переріс у Революцію гідності після того, як у ніч на 1 грудня силовики жорстоко розігнали учасників протесту.

Під час акцій протесту проти дій влади Януковича у листопаді 2013 року – лютому 2014 року постраждали чимало людей, у січні 2014 року було вбито кількох осіб, а під час розстрілів 18-20 лютого загинуло більше сотні учасників Революції гідності.

Читайте також:
Новий день десантника: ДШВ замість ВДВ, марун із крилами Михаїла замість голубого берета. ФОТОРЕПОРТАЖ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна