Парламент ухвалив урядовий закон про захист бізнесу від тиску силовиків і “маски-шоу”

 

Верховна Рада на ранковому засіданні 16 листопада підготовлений Кабінетом Міністрів законопроект, який захищає підприємців від тиску силовиків.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування (№7275) підтримали 312  народних депутатів.

Під час обговорення проекту в сесійній залі ВР прем’єр Володимир Гройсман підкреслив, що сьогодні потрібно ухвалити закон, який “унеможливить раз і назавжди спроби блокувати роботу чесних підприємців і той ганебний шлях, по якому йдуть деякі представники силових структур”.

“Давайте всі разом поставимо крапку в беззаконні, яке вчиняють правоохоронні органи над чесним та прозорим бізнесом”, – сказав Гройсман.

Законопроект про протидію тиску на бізнес розроблений спільно Міністерством юстиції, Міністерством внутрішніх справ, секретаріатом Кабінету Міністрів, офісом бізнес-омбудсмена та іншими відомствами.

Ключові новації документа – неприпустимість та недійсність доказів, отриманих під час виконання ухвали про обшук, винесеної без технічної фіксації. Так само недопустимими будуть докази, отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника.

Особа, у житлі якої проводиться обшук, матиме право користуватися допомогою адвоката на будь-якій стадії його проведення.

Окрім того, документ запроваджує обов’язкову звуко- і відеофіксацію проведення обшуку. А докази, отримані у ході обшуку та не зафіксовані технічними засобами, визнаються недопустимими і недійсними.

Забороняється вилучення оригіналів фінансово-господарської документації, комп’ютерної техніки, серверів та мобільних телефонів суб’єктів підприємницької діяльності.

Так само забороняється повторне порушення закритих кримінальних  проваджень.

Водночас законопроект забезпечує розумні строки провадження кримінальної справи. Зокрема, особи, права яких обмежуються, отримують право оскаржувати бездіяльність слідчого та вносити клопотання про застосування розумних строків провадження.

Разом з тим представники бізнесу отримують право на підтвердження реєстрації кримінальної справи. Заявнику надано право отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) щодо його заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення. При цьому слідчий, прокурор зобов’язані надати такий витяг через 24 годин з моменту внесення відомостей до ЄРДР.

Важливим вважається запровадження механізму аудиту діяльності правоохоронних органів у напрямку розслідування економічних злочинів, а також підвищення відповідальності правоохоронців за неправомірні дії.

Як підкреслював Володимир Гройсман, документ увійшов в пакет законодавчих актів, ухвалення  яких сприятиме пожвавленню ділової активності України, формуванню сприятливого ділового клімату, а відтак розвитку підприємництва, що дозволить досягти показників зростання економіки на рівні 5-7%.

 

 

 

Міністр юстиції Павло Петренко заявив, що поки депутати  обговорюють цей законопроект, щодня відбувається по 15 обшуків.

“Починаємо програму “Маски-шоу стоп!” – заявив Петренко.

Читайте також:
Рада змінила святкові дні в Україні: плюс Різдво 25 грудня, мінус 2 травня

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна