У законопроект про деокупацію внесли дату 20 лютого, але відклали для доопрацювання

 

У проект закону про деокупацію Донбасу включили Крим і дату початку окупації України російськими військами.

Про це 15 листопада на засіданні Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони повідомив член комітету Іван Вінник, передає “Ліга”.

“Дата початку окупації 20 лютого 2014 року вказана в постанові Верховної Ради і в позовах України до міжнародних судів з приводу Криму”, – пояснив він, зазначивши,  що по всьому тексту законопроекту додано положення з приводу окупації Криму.

У той же час із проекту виключається не тільки згадка про Мінські угоди, а й норми, які містять відсилання до них.

На вимогу фракції “Самопоміч” у текст включили зобов’язання країни-окупанта повністю забезпечувати окуповані території.

Крім цього, в текст включили пропозицію “Народного фронту” про верифікацію указом президента факту звільнення українських територій від окупації.

Утім на засіданні в середу Комітет ВР з питань нацбезпеки ше не виніс рішення стосовно законопроекту – залишилося допрацювати одну статтю.

“Стаття 10 є предметом доопрацювання комітету, щодо умов, які дозволяють проводити всю ту деталізацію заходів, які передбачені цим законом, умов, термінів та повноважень, хто їх активізує”, – сказав секретар комітету Вінник в ефірі телеканалу “112 Україна”.

“Комітет буде збиратися для того, щоб остаточно прийняти редакцію статті 10 у частині повноважень, терміну та умов застосування спеціальних заходів, якими передбачено заходи із забезпечення нацбезпеки, – що може робити український воїн, коли він може стріляти, чому він застосовує зброю, чому він фактично звільняється від відповідальності, щоб не було таких ситуацій, як із Колмогоровим“, – уточнив секретар.

Іван Вінник анонсував, що впродовж двох днів комітет допрацює дискусійну норму, і на наступному пленарному тижні (5-8 грудня) документ винесуть до сесійної зали.

Як інформувала “Новинарня“, 6 жовтня Рада 233 голосами підтримала в першому читанні так званий законопроект про деокупацію Донбасу.

Читайте також:
Замість АТО – ЗіЗНБіОСіВРЗАвДЛО.
Яку роль визначає Збройним силам закон про деокупацію Донбасу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна