Свекруха голови НАЗК за порадою Корчак закрила в себе вдома детектива НАБУ. ПЕРЕДІСТОРІЯ

 

Свекруха голови Національного агентства з питань запобігання корупції Наталії Корчак закрила в себе вдома детектива НАБУ, коли він прийшов вручати їй повістку на допит.

Про це ввечері 10 листопада повідомляє “Українська правда” з посиланням на джерело в Національному антикорупційному бюро.

“Детектив прийшов вручати їй повістку на допит. Вона запропонувала провести допит вдома, запросила його в дім. Вони провели допит. Він склав протокол. Вона вирішила зателефонувати і порадитись із сином, чоловіком Корчак. Після розмови з ним вона відмовилася підписувати протокол і закрила його в квартирі”, – розповів співрозмовник.

Наразі (станом орієнтовно на 22:00) детектив НАБУ перебуває у квартирі зі свекрухою Корчак.

“Корчак із чоловіком під під’їздом. Наш спецназ там же. Наші викликали “102”, – повідомили в НАБУ.

Пізніше Наталія Корчак повідомила каналу “112 Україна”, що це вона порадила свекрусі зачинити детектива.
Вона розповіла, що турбується, чи були дотримані детективами НАБУ всі права свекрухи.

“Сьогодні, я так розумію, цей слідчий прийшов до моєї свекрухи, але мене просто обурило, що він прийшов, взяв у неї пояснення, і я не знаю, чи пояснювали їй її права, чи реалізувала вона своє право на захист”, – сказала Корчак.

“Я знаю, як говорять слідчі, як вони розкручують, а вони там запишуть, і що вона там підписала. Це смішно виглядає. Відповідно, я їй запропонувала закрити двері, зараз я приїду, викличу Нацполіцію, журналістів і будемо говорити юридичною мовою. Ми з чоловіком приїхали, і приїхав цілий підрозділ з НАБУ, щоб виручати одного детектива”, – сказала вона.

Раніше 10 листопада стало відомо, що Національне антикорупційне бюро України допитало голову НАЗК Наталю Корчак у справі про купівлю паркомісць і їх використання для незадекларованих автомобілів.
Тож допит свекрухи стосується справи, яку НАБУ розслідує щодо нової машини Корчак Skoda Octavia A7, що не відображена в декларації чиновниці.

Варто також зазначити, що 8 листопада НАЗК заявило, що запрошує директора НАБУ Артема Ситника прибути до Агентства 13 листопада для надання пояснень.
У НАЗК повідомили, нібито Ситник необґрунтовано відмовив у наданні інформації і документів, що є ознакою адміністративного правопорушення.

Натомість у НАБУ стверджують, що у визначені законом терміни надали відповідь на запит НАЗК і надіслали копії всіх запитуваних документів, також роз’яснили відсутність конфлікту інтересів у описаному НАЗК випадку.

У Бюро уточнили, що йдеться про участь працівників бюро в адміністративній справі за позовом юридичної компанії “Студія права” до ДФС України, в якій судом залучено до участі як третю особу на стороні відповідача – директора НАБУ.

Крім того, тоді в НАБУ повідомили, що в рамках досудового розслідування кримінального провадження від 5 жовтня 2017 року голову НАЗК Наталю Корчак, від імені якої Бюро і отримувало запити на надання інформації, 30 жовтня викликали для допиту як свідка у справі, на який вона не з’явилася.

У Бюро переконані, що за таких обставин голова НАЗК не вправі розглядати будь-які питання щодо діяльності НАБУ та його працівників і зобов’язана вжити заходів щодо врегулювання реального конфлікту інтересів.

У свою чергу Спеціалізована антикорупційна прокуратура занепокоєна напруженістю відносин НАБУ і НАЗК.

“Одразу ж після отримання підтвердженої інформації про проведення НАЗК перевірки… антикорупційні прокурори невідкладно вжили заходів щодо недопущення конфлікту інтересів – витребували з НАБУ кримінальне провадження про можливе недостовірне декларування службовими особами НАЗК, розпочате детективами чомусь лише у жовтні цього року, а також запропоновали детективам проведення слідчих (розшукових) та процесуальних дій лише за участю процесуальних керівників в приміщенні САП до вжиття директором НАБУ заходів самостійного врегулювання виниклої суперечності”, – йдеться у заяві САП від 10 листопада.

САП закликала керівників НАБУ і НАЗК діяти винятково в межах повноважень і відкинути будь-які спокуси використати посадове становище для уникнення можливої юридичної відповідальності.

Читайте також:
Голова НАЗК у ВР: звільнятися не буде, хоче аудиту

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна