Фінал тендеру: всі бойові підрозділи ЗСУ оснастять турецькими радіостанціями Aselsan

 

Усі бойові військові частини Збройних сил України поступово перейдуть на оснащення радіостанціями Aselsan.
Як передає “Новинарня“, про це на брифінгу 10 листопада повідомив начальник військ зв’язку Збройних сил України – начальник Головного управління зв’язку та інформаційних систем Генштабу ЗСУ Володимир Рапко.

“В період 2018-2020 років всі бойові військові частини Збройних сил України поступово перейдуть на оснащення ультракороткохвильовими радіостанціями турецької компанії Aselsan. Окремі військові частини та підрозділи продовжать використання радіостанцій Harris, отриманих за програмою військової допомоги від США. Радіостанції Motorola використовуватимуться в підрозділах оперативного забезпечення”, – сказав Рапко.

За його словами, за результатами тестових випробувань радіостанції Aselsan найбільше відповідають вимогам Збройних сил України, зокрема за показниками якості та ціни.

Планується розгорнути виробництво таких радіостанцій на території України.

Генерал-майор Рапко також зауважив, що програма підготовки військ зв’язку змінюється відповідно до тенденцій розвитку системи зв’язку ЗС України. Розвиток системи зв’язку у військових частинах та підрозділах у районі АТО вимагає змін у програмі підготовки фахівців військ зв’язку.

Значну допомогу Збройним Силам України щодо підготовки спеціалістів надають Академія Cisco та Комп’ютерна академія ШАГ.

Урім цього, в Україні створено два навчальні центри Aselsan та Harris. Спеціалісти цих компаній проводять навчання як у навчальних центрах, так і шляхом направлення інструкторів безпосередньо до підрозділів.

“Протягом 2014-2017 років Головним управлінням зв’язку та інформаційних систем Генерального штабу Збройних сил України було проведено низку заходів з метою забезпечення стійкого та ефективного управління силами і засобами в ході виконання військовими частинами та підрозділами, у першу чергу, які перебувають в районі АТО, завдань за призначенням”, – заявив генерал-майор Володимир Рапко.

За його словами, на сьогодні у Збройних Силах України ведеться робота за такими напрямками:

  • переоснащення польової (мобільної) компоненти автоматизованої системи оперативного (бойового) управління, зв’язку, розвідки та спостереження (C4ISR) сил оборони на цифрові засоби з рівнем завадостійкості та захищеності, які відповідають стандартам НАТО;
  • запровадження ЄАСУ (єдиної автоматизованої системи управління, програмної платформи, сумісної з НАТО) та збільшення бойового потенціалу за рахунок автоматизації управління військами та зброєю;
  • розробка та впровадження власного спеціального програмного забезпечення;
  • інтеграція волонтерських проектів автоматизації та наданих у рамках військово-технічної допомоги від уряду США.

“В цілому, система зв’язку, яка зараз функціонує в районі АТО та в Збройних силах в цілому, забезпечує стійке управління військами і силами”, — наголосив генерал Рапко, якого цитує управління зв’язків з громадськістю ЗСУ.

Як відомо, суперником “Аселсана” на тендері зв’язку для ЗСУ була ізраїльська компанія Elbit Systems.

Читайте також:
50 “тойот”, 1300 радіостанцій… Що ще союзники подарували ЗСУ цього року

Зв’язок у ЗСУ: цифровий прорив за два роки

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна