У НАТО не задоволені виконанням Україною річної програми співробітництва

 

У НАТО не задоволені виконанням Україною річної національної програми співробітництва з Альянсом.

Як передає УНІАН, про це сказав глава місії України при НАТО Вадим Пристайко на полях засідання міністрів оборони країн-членів Північноатлантичного альянсу 9 листопада.

За словами українського дипломата, напередодні віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе у штаб-квартирі НАТО провела зустріч з помічником генерального секретаря НАТО Алехандром Алваргонзалесом, де було обговорено останню оцінку виконання річної нацпрограми (РНП).

“Я не хочу розкривати все обговорення, але можу сказати, що сторона НАТО не задоволена. І це було прямо сказано. Чим мені подобається НАТО – тут, на відміну від інших організацій, люди звикли говорити те, що є. Натівська сторона не задоволена результатами та темпами виконання РНП, і це вже не перший рік, це не перша річна національна програма, яку можна було б навчитися виконувати більш ефективно”, – сказав Пристайко.

Представник України при НАТО повідомив, що “зауваження були сприйняті, і нова програма буде покращена, починаючи з самої програми”.

“Вона грандіозна за розміром, ми беремо на себе грандіозні задачі, які потім не здатні виконувати, ми забуваємо, що кожний захід має мати ресурс, людський та грошовий. Але це загальна проблема, а не тільки стосовно того, що стосується НАТО – ми багато беремо зобов’язань, навіть всередині країни, і не завжди виділяємо для цього необхідні ресурси”, – сказав дипломат.

Коментуючи намір України досягти стандартів НАТО у військовій сфері до 2020 року, Пристайко також зазначив, що в НАТО “за зачиненими дверима мені кажуть, що це дуже сильна, амбітна задача”.

“Це не означає, що її не можна виконати, просто, стикаючись інколи з нашим українським традиційним затягуванням всіх наших обіцянок, партнери і союзники висловлюють певний сумнів, наскільки це реальна задача. Наше завдання зараз продемонструвати, що наші плани реальні і що ми можемо їх виконати. Просто треба працювати”, – наголосив представник України при НАТО.

Як відомо, президент Петро Порошенко підписав указ “Про затвердження Річної національної програми під егідою Комісії Україна-НАТО на 2017 рік” 8 квітня 2017 року.

Програма на 2017 рік була суттєво оновлена і вдосконалена та включала заходи з проведення реформ в усіх важливих сферах функціонування держави: від сектору безпеки і оборони до ключових соціально-політичних та правових реформ, боротьби з корупцією та децентралізації. Метою цих перетворень є наближення України до стандартів НАТО.

РНП-2017 передбачає подальший розвиток політичного діалогу України з НАТО та нарощування всеохопної практичної співпраці з Альянсом із залученням експертних, фінансових, матеріально-технічних та інших можливостей НАТО та держав-членів Організації задля посилення обороноздатності України та можливостей протидіяти триваючій російській агресії.
Програма також спрямована на виконання рішень, прийнятих за результатами засідання Комісії Україна-НАТО на рівні глав держав та урядів 9 липня 2016 року у Варшаві. Зокрема, посилення підтримки нашої країни шляхом реалізації Комплексного пакету допомоги НАТО для України, у тому числі проектів у рамках відповідних Трастових фондів НАТО.

Координацію роботи з виконання річної національної програми було покладено на Кабінет Міністрів України.

Читайте також:
Україна поки не подаватиме заявку на вступ до НАТО,
але прагнутиме до стандартів, – Порошенко

Генсек Столтенберг підтримав прагнення України стати членом НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна