Ситник прокоментував вартість рюкзаків Литвина для МВС і його ж одягу – для НАБУ

 

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник прокоментував ситуацію із закупівлею одягу для НАБУ в підприємця, яка є підозрюваним у справі “рюкзаків Авакова”.

Про це він розповів у п’ятницю, 3 листопада, на засіданні Комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції.

За словами Ситника, по-перше, у справі Володимир Литвин проходить не як ФОП, у якого здійснювалася закупка, а як представник фірми “Дніпровенд”. Тож важко було помітити зв’язок.

Крім того, каже голова НАБУ, Литвин запропонував найкращу ціну, нижчу навіть за ринкову.

“Юридичних підстав відмовити в цій закупці не було, якість товару була перевірена”, – пояснив він, передає “Українська правда”.

Також Ситник заявив, що реальна вартість рюкзаків, які закуповувало МВС у Литвина за участі сина міністра Авакова, була набагато меншою, ніж зазначалось у договорі, і їхня якість не відповідала необхідним нормам.

“Слідством з’ясовано, що закупівельна ціна рюкзаків, яка значилась у договорі, 2900 гривень, але реальна їх вартість становила 500 гривень. Бо вони виготовлялись “кустарним” шляхом”, – сказав керівник НАБУ.

Він зазначив, що закуплені рюкзаки не відповідали необхідним нормам – були не волого- та не вогнестійкі, не відповідали зазначеній нормі завантаженості і не могли використовуватись військовими в подальшому.

Детективи відслідкували, куди пішло більше 14 мільйонів гривень, отриманих за рюкзаки для МВС, а також знайшли місце, де вони виготовлялись, сказав Ситник.

Він заявив, що НАБУ має багато доказів причетності до корупційної схеми сина Арсена Авакова Олександра та чиновників міністерства.

“Крім відеозапису, де зафіксована домовленість про постачання приватною фірмою рюкзаків до оголошення тендеру, який було отримано законним шляхом і наразі він може бути доказом у суді, є багато інших доказів проти зазначених осіб, в тому числі приватної особи з прізвищем на літеру “А”, – сказав Ситник.

Голова НАБУ додав, що детективи провели велике розслідування, деякі свідчення отримали “зовсім нещодавно” і вже мали всі підстави для проведення обшуків та інших слідчих дій.

“Підозри, які складені прокурорами і детективами, вони складені не з політичних мотивів, а обґрунтовані певними доказами. Нехай суд вирішує, чи достатньо їх для відповідного вироку”, – підсумував Артем Ситник.

Як відомо, 31 жовтня НАБУ провело обшуки у сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександра. В той же день він був затриманий, як і його компаньйон Володимир Литвин та екс-заступник міністра внутрішніх справ Сергій Чеботар.

За версією слідства, у 2015 році Аваков-молодший, Чеботар і Литвин були причетні до закупівлі коштом МВС рюкзаків за ціною, суттєво вищою за середньо ринкову.

Як повідомлялося, Національне антикорупційне бюро закупило спортивні костюми та сорочки під бронежилети у Володимира Литвина, який є підозрюваним у справі сина голови МВС Арсена Авакова щодо закупівлі рюкзаків у 2014-2015 роках.

Харків’янин Володимир Литвин, керівник ІТ-компанії “Turboseo”, постачав для НАБУ сорочки під бронежилет і спортивні костюми вже після того, як щодо нього розслідувало справу НАБУ.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна