Польща хоче заборонити в’їзд українцям з “антипольськими поглядами”. В’ятрович відповів

 

Польща планує забороняти в’їзд громадянам України, які мають “антипольські погляди”.

Про це в четвер, 2 листопада, заявив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський в ефірі місцевого телеканалу TVP1, пише Onet.

“Ми зараз запускаємо процедури, які не дозволять людям, що мають вкрай антипольські погляди, приїхати до Польщі. Люди, які демонстративно носять мундири СС “Галичина”, до Польщі не в’їдуть”, – сказав Ващиковський.

Польський міністр додав, що має на увазі й тих, хто перешкоджає відновленню польських місць пам’яті в Україні.

“Ті особи, які демонструють та використовують адміністративні інструменти проти Польщі, також наштовхнуться на наслідки”, – попередив Ващиковський.

За його словами, Україна і Польща “мають різні концепції поєднання”.

“Ми розуміємо, наскільки важлива для нас Україна з погляду геополітики, але українці, знаючи про це значення своєї країни для нашої безпеки, вважають, що в такому разі питання, які нас розділяють, зокрема історичні, повинні відійти на другий, третій план” – зазначив польський міністр. На цьому тлі Ващиковський додав, що розмірковує над тим, чи рекомендувати наразі польському президенту візит до України.

У відповідь на цю заяву голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович заявив, що в Польщі “таким чином хочуть карати відповідальних осіб України за вимогу до польської сторони дотримуватися українського законодавства”.

“Здається, цього разу Польща хоче піти навіть далі за Росію”, – написав В’ятрович на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

Він нагадав, що коли “в 2008-му після того, коли почали відкривати архіви КГБ, дізнався, що став персоною нон ґрата в Росії. Це не дуже здивувало, зважаючи на важливість для східної сусідки збереження радянських міфів про минуле”.

 Тепер В’ятрович чекає заборони на в’їзд до Польщі – при тому що він ініціює “круглі столи” з польськими істориками та бере в них участь у тому числі й на території сусідньої країни.

“На останній зустрічі на високому рівні із польською стороною були, крім мене, міністр культури, його перша заступниця, керівник департаменту МЗС, і т.д. Їм всім закриють в’їзд до Польщі?” – запитав голова УІНП.

Як відомо, у квітні 2017 року Український інститут національної пам’яті призупинив легалізацію польських меморіальних об’єктів на території України. Приводом стало зокрема руйнування братської могили воїнів Української повстанської армії в Грушовичах під польським Перемишлем – його демонтували за згоди влади.

Читайте також:
УІНП склав карту нищення пам’ятників у Польщі й Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна