Коханівський уже не під вартою. Запобіжний захід продовжать обирати 25 жовтня

 

Після того, як у вівторок обстеження в лікарні не виявило в Миколи Коханівського струсу мозку, лідера “Добровольчого руху ОУН” повернули у Святошинський райсуд Києва. Там йому продовжили обирати запобіжний захід за стрілянину із травмата по Руслану Качмалі із “Правого сектора”.

Під час засідання суду з Коханівського зняли наручники і звільнили з-під варти, оскільки вже минуло 72 години після його суботнього затримання.
Решту засідання Коханівський сидів поруч зі своїми адвокатами. Він пообіцяв, що не тікатиме від феміди, але поїде додому.

Адвокати заявили про порушення при вручанні підозри Миколі Коханівському та подали клопотання про відвід прокурора.
Вони аргументували це недбалістю у підготовці стороною обвинувачення документів справи та упередженому ставленні.

“Прокурор приносить незрозумілі роздруківки і водночас не знає, звідки взялися ці матеріали та хто за них відповідає. Це свідчить про те, що прокурор необізнаний, некомпетентний або упереджений”, – пояснила “Новинарні” одна з адвокатів Коханівського Нона Надіч.

Проте суд відхилив клопотання про відвід прокурора.

Також захисники лідера “Руху ОУН” заявили, що низка депутатів готові взяти Коханівського на поруки. Серед них – нардепи від “Самопомічі” Ігор Мосійчук, Андрій Лозовой, Дмитро Лінько, депутат від “Батьківщини” Ігор Луценко. До них приєдналися дисидент Степан Хмара та історик і депутат Броварської міськради Олег Однороженко.

“Миколу Коханівського я знаю з 2010 року. Я гарантую що Коханівський, який має сім’ю, житло, коло друзів, нікуди не тікав і тікати не буде. Також я знаю потерпілого. Ця особа в 2014 році споряджена для виконання завдань у Харкові, де були заворушення сепаратистів – вкрала зброю, амуніцію, бронежилети, нічні прилади».- розповів депутат з РПЛ Ігор Мосійчук.

Засідання суд закінчив слуханням свідків. Ними були жителі гуртожитку, яких намагається виселити потерпілий від стрілянини Коханівського Руслан Качмала “Рем”. Вони розповіли про історію конфлікту та обставинами інциденту між Коханівським і Качмалою.

Варто додати, що прихильників лідера “Руху ОУН” поліція не пустила на денне у вівторок засідання – з огляду на бійки напередодні. В приміщення суду могли потрапити лише фігуранти справи та журналісти.

автор: Ольга Гордійчук
фото автора

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 23 жовтня Святошинський райсуд мав обрати запобіжний захід лідеру “Добровольчого руху ОУН” Миколі Коханівського, який 21 жовтня вчинив стрілянину на вулиці і був затриманий поліцією.
Прибічники Коханівського вимагали його звільнити, але суддя перенесла справу на 9-ту годину ранку.

Націоналісти забарикадувалися в розгромленій залі суду, не допустивши туди спецпідрозділ поліції, який намагався забрати Коханівського на ніч в ізолятор.
Силовики під час протистояння застосували сльозогінний газ і світлошумову гранату. Протестувальники побили в приміщенні вікна, меблі та спорудили барикаду біля дверей.
Уранці 24 жовтня засідання продовжилися в іншому приміщенні. Спецпідрозділ поліції звільнили заблокований зал, застосувавши проти блокувальників грубу силу й затримавши майже 30 осіб. Серед них виявилося троє журналістів.

Після конфлікту на Святошині 21 жовтня Микола Коханівський визнав, що його пістолет незареєстрований і що він справді стріляв в опонента – Руслана Камчалу.
“У мене не було документів на зброю. «Рем» до мене причепився і спровокував бійку. Довелось битися. Він почав бити мене, залив газом, а коли я вже взяв травмат, то він, звичайно, тікав. Мені довелось його наздогнати і підстрелити”, – казав лідер “Добровольчого руху ОУН”.

“З Русланом конфлікт давно, бо він намагається моїх бійців виселити з гуртожитку. Декілька разів влаштовував погроми. Руслана протегує [колишній радник міністра внутрішніх справ Ілля] Ківа”, - пояснював Микола Коханівський.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна