Безпілотники ОБСЄ виявили в ОРДЛО багато невідведеної важкої зброї, – СЦКК

 

Бойовики “ДНР” і “ЛНР” грубо порушують визначені Мінськими угодами лінії відведення важкого озброєння.

Про це йдеться в заяві української сторони Спільного центру контролю і координації, поширеній близько 0 годин 24 жовтня.

У заяві перелічено факти зі щоденних звітів СММ ОБСЄ за останній тиждень, які засвідчують, що озброєння та військова техніка з боку НЗФ ОРДО та ОРЛО розміщуються з порушенням лінії відведення важкого озброєння.
“Це, насамперед, реактивні системи залпового вогню, самохідні та буксирувані артилерійські установки, танки та міномети”, – ідеться в зведенні.

Так, 17 жовтня в непідконтрольних уряду України районах безпілотник СММ ОБСЄ виявив біля населеного пункту Свободне (територія ОРДО) три розвідувальні машини типу БРДМ і один зенітний ракетний комплекс (імовірно, 9К31 “Стріла-1”), які стояли на території об’єкта у районі, де розміщення важкого озброєння та військової техніки заборонено згідно з пунктом 5 Меморандуму від 19 вересня 2014 року.

Раніше, 16 жовтня, на тому самому об’єкті, за даними повітряного спостереження ОБСЄ, було зафіксовано дві бойові машини піхоти (БМП-1 або БМП-2), одну розвідувальну машину типу БРДМ і три вантажівки військового типу.

19 жовтня біля населеного пункту Шимшинівка (територія ОРЛО) дрон СММ ОБСЄ виявив велику кількість озброєння та іншу техніку НЗФ ОРЛО: дві реактивні системи залпового вогню (БМ-21 “Град” калібру 122 мм), 18 самохідних гаубиць (2С1 “Гвоздика”, 122 мм) та шість буксируваних гаубиць, а також 18 буксируваних гаубиць біля населеного пункту Бугаївка (територія ОРЛО).
Розміщення цього озброєння у вищезгаданих районах становить порушення ліній відведення.

19 жовтня за допомогою засобів повітряного спостереження в непідконтрольних уряду України районах Місія зафіксувала за лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання 24 танки і шість зенітних ракетних комплексів біля населеного пункту Бугаївка (територія ОРЛО).

За даними повітряного спостереження СММ ОБСЄ, в цьому районі також було виявлено зосередження близько 90 броньованих машин військового типу і 70 вантажівок військового типу.

Українська сторона СЦКК зазначає, що “такі дії НЗФ ОРДО та ОРЛО вкотре демонструють стійке небажання дотримуватись Мінських домовленостей, про відверте небажання дотримуватись взятих на себе зобов’язань в рамках Тристоронньої контактної групи щодо дотримання «шкільного» режиму тиші по всій лінії розмежування сторін та про зацікавленість в подальшому загостренні конфлікту”.

Читайте також:
ОБСЄ продовжила мандат спостерігачів на КПП “Гуково” і “Донецьк”.
Росія не дала згоди на моніторинг усього кордону

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна