Два найбагатших регіони Італії проголосували за розширення автономії

 

Мешканці двох італійських північних областей – Венето і Ломбардії – на референдумах у неділю висловилися за розширення регіональної автономії.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на La Stampa.

За попередніми результатами, на референдумі у Венето близько 98% виборців висловилися за автономію, 2% – проти. В голосуванні взяли участь 59,7% виборців. Референдум у Венето передбачав мінімальний поріг явки у 50% плюс один виборець з тих, хто має право голосу.

У Ломбардії за автономію області від центрального уряду висловилися 95% виборців, що взяли участь у голосуванні, проти проголосували 3% виборців. Явка на референдумі становила близько 40%, але в цьому регіоні порогу явки не було.

Ні Ломбардія, ні Венето не зверталися до виборців з проханням розглянути питання незалежності від решти Італії.

Влада обох регіонів, в яких керує правопопулістська “Ліга півночі”, після референдумів має намір домагатися від Рима скорочення наполовину внесків до бюджету, а також розширення повноважень у сферах екології, охорони здоров’я, освіти та інфраструктури.

Керівництво Венето й Ломбардії також прагне отримати право самостійно вирішувати питання безпеки та імміграції, проте для цього необхідна зміна конституції.

Незважаючи на те, що референдуми носять необов’язковий характер, оглядачі розглядають їх як серйозну загрозу для центральної влади в Італії. Уряд навряд чи зможе ігнорувати волевиявлення двох регіонів, які разом дають 30% ВВП країни і де мешкає майже чверть виборців.

Як повідомляла “Новинарня“, 18 травня 2016 року регіональна рада Венето ухвалила резолюцію щодо визнання Криму частиною Російської Федерації та із закликом до італійського уряду скасувати санкції проти Росії.

Аналогічну резолюцію в липні 2016 року підтримала й регіональна рада Ломбардії.

Іще один регіон Італії, який офіційно визнав Крим російським і закликав скасувати санкції проти РФ, – Лігурія.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна