У Мозамбіку відкрили консульство України

 

У Мапуту, столиці Республіки Мозамбік, відбулося урочисте відкриття почесного консульства України.

Досі Україна не мала свого дипломатичного представництва в Мозамбіку, що на півдні Африки.

Як передає “Новинарня“, в церемонії, яка відбулася 20 жовтня, відкриття брали участь новопризначений почесний консул України в Мапуту Абіліу Соейру, тимчасовий повірений України в Південно-Африканській Республіці Любов Абравітова, консул України в ПАР Олександр Юркін, заступник начальника департаменту Америки та Європи МЗС Мозамбіку; представники МЗС, ділових кіл країни та української діаспори Мозамбіку.

Любов Абравітова (в центрі)

Відносини Мозамбіку та України розвиваються вже довгий час, вони розпочалися ще перед проголошенням незалежності обох країн. У середині 1960-х років перші мозамбікські студенти почали здобувати вищу освіту у різних українських вишах. Вони вивчали медицину, інженерну справу та мінеральні ресурси, економіку та фінанси, оборону тощо.Число цих студентів оцінюється в декілька тисяч.

Відкриття почесного консульства України в Мапуту вважається показником зацікавленості України у Мозамбіку, бажання сприяти розширенню співробітництва між двома країнами.

Почесний консул України в Мапуту Абіліу Соейру висловив подяку за честь, яку надала йому Україна, пообіцявши докласти всіх зусиль для розвитку ефективного співробітництва між Мозамбіком та Україною на всіх ділянках.

66-річний Абіліу де Лобау Соейру – мозамбікський бізнесмен, член Ротарі-клубу в Мапуту, магістр у галузі туризму й маркетингу.

Був другом президента ПАР Нельсона Мандели (Мадіби) і написав біографічну книгу “Дякую, Мадібо”.

Пан Соейру отримав офіційний патент почесного консула України у вересні цього в Преторії на урочистій церемонії, організованій посольством України в ПАР з нагоди 26-ї річниці проголошення Україною незалежності.

У планах консульства – прийом відвідувачів, робота з урядовими та бізнесовими делегаціями двох країн, організація виставок, присвячених різним аспектам культурного, суспільно-політичного та економічного життя України, мистецьких заходів тощо.

Почесне консульство України в Мапуту відкриє двері для відвідувачів 23 жовтня 2017 року за адресою: м. Мапуту, вул./Av. Armando Tivane № 1554.

Адреса консульства у мережі Facebook: Consulado Honorário da Ucrânia em Maputo

Абіліу Соейру і Дмитро Яцюк

автор: Дмитро Яцюк, журналіст та блогер
фото: Роман Данилич

Читайте також:
Смерть мозамбікської “принцеси” Валентини Гебузи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна